LISTA GRIJEHA

Evo za što sve oporba, i ne samo oni, optužuju Tomaševića

Gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću ljetos nikako da krene od ruke. Gdje god čovjek uperi prstom, nešto je trulo u gradu
Zagreb: Konferencija gradona?elnika Tomaševi?a i zamjenika Luka Stanzl/PIXSELL

Počelo je puno ranije od ljeta, ali za neke stvari, budimo pošteni, nije kriv Tomašević. Dosta nevolja se u Zagrebu valja već odavno. Bilo je kostura u ormarima i izvan njih. No umjesto da te kosture Tomašević sa suradnicima dostojno pokopa, s njima se uhvatio u kolo, pustio ih je da se raspojasaju i, metaforički govoreći, žestoko vode ljubav na limenom krovu.

Fali samo jedan papir

Počelo je s bazenom u Španskom. Podsjetimo, Grad Zagreb je aplicirao za bespovratna europska sredstva za izgradnju bazena u Španskom. Procjena je bila da će se od europskih sredstava dobiti 18 milijuna eura, međutim aktualna gradska vlast nije uredno popunila natječajnu dokumentaciju i Ministarstvo turizma ih je odbilo.

No to nije jedina stvar koja je čudna oko bazena u Španskom. Naime, projekt je, dok su tražena sredstva od države, s uređenjem, trebao koštati 18 milijuna eura. Točno onoliko koliko je od EU i traženo. Međutim, nakon što grad sam sebi nije izdao jedan dokument, i nakon što je Tomaševićeva administracija dobila odbijenicu, projekt je naglo poskupio. I ne malo. Poskupio je za 14 milijuna eura.

– Kako je moguće da tako dramatično poskupljenje prođe bez obrazloženja? Projekt koji je, prema najavama, trebao koštati 18 milijuna eura (136 mil. kn), poskupio je na 32 milijuna eura (242 mil. kn), ustvrdio je to početkom kolovoza na društvenim mrežama Renato Petek.

Bazen je naglo poskupio, ali ne samo to, platit ćemo ga iz proračuna i zajma Europske investicijske banke.

Jasno k’o dan, HDZ i Vlada su bili krivi za to, ne Gradska uprava.

Blokovsko parkiranje

Nakon toga, gradonačelnik je usred ljeta, što je rekao da nikad neće, jer je to zločesti Milan Bandić uvijek radio, u javno savjetovanje pustio dva prijedloga. Oba je oporba dočekala na nož. Prvo je blokovsko parkiranje. Pokušaj rješavanja malog broja parkirnih mjesta, pogotovo u gradskom centru, ukidanjem parkirnih mjesta i povlaštenih karata. I taj prvi pokušaj “oduzimanja” parkirnih mjesta izgleda da bi moga završiti na sudu.

Inače, sam centar grada osim što prema Državnom zavodu za statistiku ima najveći broj praznih nekretnina u Zagrebu, uskoro bi mogao postati prazniji jer ima sve manje uvjeta za civilizirano življenje. Grad se ne pere, nekretnine zjape prazne i propadaju, a parkirna mjesta se ukidaju. Uz sve to, gradski javni prijevoznik jedva krpa kraj s krajem, pa se često događa, ne da autobusi i tramvaji kasne, već preskaču termine, pa je potreba za automobilskim prijevozom tim veća. No, ipak ima vedra strana svega, ako nitko ne bude imao potrebu dolaziti u centar, bar u njemu neće biti gužve. Ni ljudi.

O drugom ljetnom savjetovanju, novom prijedlogu GUP-a, temeljnom dokumentu prostora jednog grada, pišemo nešto niže.

Podsljemenska vožnja i podzemne garaže

A kad smo već kod javnog prijevoza i prometnica, Gradska uprava je u svojoj veliko mudrosti, tri od četiri prometnice koje vode od Podsljemenske zone do centra grada simultano popravljati. Naravno da je to uz rekonstrukciju okretišta na Mihaljevcu izazvalo enormne gužve u samom gradu, pa nerijetko građani put od cca 20 ak minuta završavaju za sat ili čak i dva. I ne samo to, grad je zbog svoje monstruozne sporosti i šlamperaja ugrozio i sigurnost građana što je dokazala i nedavna prometna nesreća sa smrtnim ishodom.

No nije sve tako crno. Tomašević je odlučio otvoriti stari Bandićev projekt. Kako sam kaže ti su mu najdraži, što se više kisele u ladici, fermentiraju, njemu slađe mirišu. Tako je najavio gradnju podzemne garaže u Klaićevoj kapaciteta cca 300 parkirnih mjesta. S obzirom na blizinu dječje bolnice, korak pljeska vrijedan, ali onda je nenadano pala sjena na njega.

Kako je ustvrdio predsjednik zagrebačkih socijaldemokrata, nešto je trulo u to projektu. Bernardić kaže kako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević posao projektiranja garaže dao tvrtki s jednim zaposlenim, koja je kompletan posao vođenja projekta prebacila na firmu iz Beograda. Bernardić nagađa da je razlog da se sakrije trag novca.

– Je li se tu posao dodjeljuje prijateljima i članovima stranke Možemo. Ili osobama od njihovog povjerenja, upitao je Bernardić.

Tomašević mu je naravno odgovorio.  – Ja ne odlučujem o nabavi. Samo potpisujem dokument, rekao je gradonačelnik i dodao da se nitko na dodjelu posla uredu s jednim zaposlenim nije žalio.

Smrdi, smrdi, užasno smrdi

A kad smo kod žalbi, najnovija jest uspjela. Taman kad je u zanosu za čišći i zeleniji grad, Tomašević najavio ugradnju 2.253 polupodzemna spremnika do kraja 2027. godine njegov križarski rat za čišći Zagreb, naglo je prekinula Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave koja je poništila odluku Grada Zagreba o nabavi polupodzemnih spremnika. Naime, Grad Zagreb, prema DKOM-u išao je u korist jednog ponuditelja, odnosno utvrđeno je da je izabrani ponuditelj naveo nepostojeću tvrtku kao referencu dosadašnjih poslova. Oporba gradonačelnika proziva za niz loše provedenih javnih natječaja, koji su sve češće praksa u Gradu Zagrebu.

Sam natječaj za odabir tvrtke nije čist i uredan. Javilo se 6 kandidata, a najpovoljnija je bila zajednica ponuditelja zagrebačke tvrtke VODOPLAST PROMET d.o.o i slovenske APLAST d.o.o. Žalbu je pokrenula tvrtka S. T. P. d.o.o, a glavni argument koji je usvojen je da izabrani ponuditelj kao dokaz kvalitete prijašnjih poslova, navodi nepostojeću tvrtku.

Čak je Tomaševićev koalicijski partner, zastupnik stranke Orah Zorislav Antun Petrović, rekao kako je kako je nedopustivo da tako nešto u gradu nisu provjerili.

– Ovakav postupak javne nabave ne samo da dovodi u pitanje vjerodostojnost Grada Zagreba kao naručitelja bilo koje robe odnosno usluga, već i usporava značajno implementaciju novog poboljšanog sustava odvojenog prikupljanja otpada kojim se ova Gradska uprava diči.

SDP-ov Renato Petek otišao je korak dalje rekavši da se posao namještao konkretnoj tvrtki.

– Ciljala se baš ta tvrtka, a drugi proizvođači su morali ići u smjeru bojanja vanjskog dijela spremnika koji ide u zemlju. Dakle, ne znam da li krticama, glistama ili kome je bitno kakve je boje nečega što se ugrađuje dva metra ispod zemlje.

Namješteno ili ne, za nekog tko želi čist i uredan Zagreb, sigurno smrdi.

Zlatni vrtići i ambulante

Na niz čudnih i loše provedenih natječaja vežu se zlatni vrtić i ambulanta. Naime, Davor Bernardić ustvrdio je da je zagrebačka gradska vlast na uređenje objekta područnog vrtića Kustošija koji se nalazi u zgradi sagrađenoj 2018. godine potrošila 800 tisuća eura + PDV.

– Objekt područnog vrtića Kustošija koji je sveukupne površine 250 kvadrata obnovljen je za 800,000 eura bez PDV. S PDV-om to je milijun eura, što znači da je unutrašnje uređenje vrtića koji se nalazi u zgradi s 2018. godine, dakle novoj zgradi, koštalo 4000 eura po kvadratu, kaže Bernardić.

– Što su instalirali zlatne kvake, zlatne prozore, zlatna okna. Riječ je o zlatnom vrtiću koji je obnovila ova aktualna Tomaševićeva gradska vlast i to je još jedna stvar koju definitivno treba istražiti jer tu stvari debelo zaudara, smatra Davor Bernardić.

A u pronalaženju zlatnih kvadrata pridružio mu se Renato Petek. SDP-ov buntovnik s razlogom, prozvao je gradsku vlast zbog gradnje ambulante u Gračanima. Smatra da je 5.500 eura po kvadratu jednostavno previše. – Zbog utrošenog novca, pretplate u odnosu na ekonomsku cijenu gradnje, umjesto dva ili tri, dobivamo jedan objekt, ističe Petek.

A u Gradu tvrde da u gradnji nema ništa sporno i da je sve prema propisima. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet ističe da su svi radovi rezultat javne nabave, i da se nikome nije pogodovalo. – Otvorili smo postupak javne nabave na koji se mogao javiti svatko tko je htio. Uvijek odaberemo najpovoljniju ponudu. Sigurni smo da je cijena realna – istaknuo je Korlaet.

GUP po mjeri bivše vlasti. Točkast i sa sumnjom u pogodovanje

I tako dolazimo i do čudnog sadržaja u GUP-u na kojeg je upozorio SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj gradskoj Skupštini Renato Petek. Kako kaže novim prijedlogom izmjena GUP-a kod stadiona Maksimir omogućava se izgradnja sadržaja poslovne i trgovačke namjene, hotela, ugostiteljskih objekata i parkinga. Međutim, upozorava Petek, o tome nema ni riječi javnosti predstavljenoj prezentaciji.

Također , veli Petek, mnogi s nestrpljenjem čekaju rješenje za stadion u Maksimiru, a ono se po završetku svake etapa razvoja projekta mora transparentno predstaviti javnosti, a ne kao sada, držati obavijeno velom tajne i prezentirati samo odabranima. Javni interes u projektu stadiona u Maksimiru je vrijedna imovina Grada, javni projekt gradskog stadiona, studija izvodljivosti projekta plaćena novcem građana, a ni Dinamo bome nije privatan klub.

Podsjeća da je u postupku jednostavne javne nabave za 12 tisuća eura Grad ugovorio izradu Studije izvodljivosti koja je trebala definirati postotak komercijalnog sadržaja na području sportskih objekata.

– Rok je bio, prema Tomaševićevim riječima do svibnja 2024. godine. Gdje je ta studija plaćena novcem građana?

Sličan problem vidio je i zastupnik stranke Plavi grad Ivica Lovrić koji je u razgovoru za 01 Portal rekao da po novom prijedlogu GUP-a predlaže da se u zoni maksimirskog stadiona mogu graditi i drugi sadržaji, ali nevezani uz sam stadion.

– Predlažu da se tamo grade hoteli, ali tako da odvoje parcele. Pa se recimo hotel može graditi puno prije od stadiona, odnosno nije uvjetovana gradnja hotela gradnjom stadiona. Ja se bojim da to rade namjerno, da se omogući da se tamo sagradi hotel, trgovački centar, a stadion kad dođe na red. To je po postojećem GUP – u nemoguće, ali po ovim izmjenama koje predlaže Tomašević, to bi bilo moguće, rekao je Lovrić.

A problem je i u Kranjčevićevoj

Podsjeća i da su upozoravali da se u Kranjčevićevoj, gdje pokušavaju graditi novi stadion, to nije moguće po postojećem GUP u jer tamo nje propisan plan nižeg reda, odnosno Urbanistički plan uređenja.

– Dok se ne donese UPU za tu zonu, tamo se ne može graditi. Oni sad ukidaju obvezu donošenja UPU-a u Kranjčevićevoj, ukidaju obvezu provedbe arhitektonskog natječaja za stadion u Kranjčevićevoj. Zašto? Jer su Korlaetovi prijatelji stadion već projektirali, samo moraju prilagoditi sad GUP da bi im stadion stao. Lažirali su tom svom ovu zahtjevu za građevinsku dozvolu i postojeću površinu i sad moraju to sve anulirati izmjenama GUP-a. Znači oni bezakonje oko stadiona u Kranjčevićevoj pokušavaju sada legalizirati novim GUP om, kaže Lovrić.

Poraz prikazan pobjedom

A za kraj dolazimo i do poraza kojeg je Tomašević prikazao pobjedom. – Gradska plinara Zagreb – Opskrba ostaje najveći opskrbljivač plinom na području Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, a po količinama plina najveći je i u cijeloj Hrvatskoj, hvalio se gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon što je više od 150 tisuća potrošača ostalo uz GPZO.

Međutim, nezavisna zastupnica u zagrebačkoj gradskoj Skupštini Dina Vasić kaže da unatoč tome što gradonačelnik Tomašević vješto izvrće podatke, ostaje činjenica da je Gradska plinara Zagreb Opskrba izgubila 50 posto svojih pretplatnika te ističe da je to daleko od pobjede.

-Dakle mediji govore da je to nekakva pobjeda, no kakva je to pobjeda kad izgubiš 50 posto pretplatnika? To znači da će prihodi od prodaje plina biti 50 posto manji. Pitanje je gdje će onda biti GPZ Opskrbe i kako će zaključiti sljedeću fiskalnu godinu. To je jedna stvar, a druga stvar, koja je jednako bitna kad govorimo o GPZ Opskrbi, kako će sada napraviti kvantifikaciju udjela na kraju sljedeće godine jer pretplatnike prikazuju kao nematerijalnu imovinu u svojim knjigama, a sad ih imaju pola manje. Dakle to je poraz, kaže Vasić i upozorava da se i radnici Plinare imaju razloga za bojati.

– U Gradskoj plinari radi jako puno ljudi. Ako prihodi od prodaje neće biti na razini prihoda od prodaje prethodne godine ili prethodnih godina, to znači da će biti manje sredstava koja će se moći utrošiti na plaće. Vrlo vjerojatno će doći do restrukturiranja, kaže Vasić.

Tomaševićev epohalni neuspjeh

A važno je podsjetiti i na epohalni neuspjeh Tomaševićeve gradske administracije – gubitak od više od 300 milijuna eura za projekt obnove kanalizacije i vodovodnih cijevi. Taj projekt pripremao se godinama, tako da nije ovisio samo o Tomislavu Tomaševiću, ali njegova gradska administracija je finiširala pripremu dokumentacije i opet napravila propust na pripremi dokumentacija.

Naravno iz Gradske uprave puštena je informacija da se radi o osveti HDZ-a i Andreja Plenkovića.

– Nije u pitanju osveta HDZ-a, već direktan propust Gradske uprave koja je trebala zadovoljiti određene uvjete da bi bili uopće u razmatranju za dobivanje tog novca, kaže Petek.

Na primjedbu da Tomašević u javnosti govori kako taj novac nije izgubljen, kako je moguće ponovo se aplicirati na taj odnosno sličan fond, Petek kaže da je provjerio sa stručnjacima za povlačenje europskog novca i da je do 2027. godine novac potpuno potrošen i da novog novca nema.

– Eventualno može se dogoditi intervencija Andreja Plenkovića, odnosno vlade Republike Hrvatske da locira neka dodatna sredstva. Ali opet ću se tu moći prijaviti i neki drugi gradovi koji kao i Zagreb nisu prošli, ali tu više nema tog novca od 2027. godine, rekao je Petek i dodao da grad više nikad neće moći privući toliko novca za jedan projekt.

Nije bilo moguće izgubiti

– To je bilo skoro nemoguće izgubiti. Znači iz EU fondova se financiralo sve jedan na jedan, skoro je trebalo samo napraviti prijavu. 15 gradova i općina je u Republici Hrvatskoj dobilo sredstva, Zagreb nije uspio biti ni među tih 15, rekao je za 01 Portal Kristijan Jelić.

Daje primjer općine Ičići kojoj je uspjelo s jedva jednim profesionalcem složiti dostatnu dokumentaciju za dobiti sredstava, a Zagreb nije.

– Po ovome se vidi da nemaju menadžerskog iskustva, a neki ni radnog iskustva. Ako radite neke projekte, morate upregnuti apsolutno sve koji mogu pomoći, raspitati se do zadnjeg papira, članka akata, što morate i trebate napraviti, kaže naš sugovornik. Dodaje i da se to neiskustvo vidjelo i kod nabavke drobilice koja više mjeseci nije bila u funkciji jer grad sam sebi nije izdao dozvolu za upotrebu.

Sve je isto, samo njega nema

I sve to u samo nepunih pola godine. Da je na vlasti netko drugi mjesto Tomislava Tomaševića, ove stvari ne bi silazile s naslovnica mjesecima. Ali nije, Tomašević ide po novi mandat, i mnogi ga nemaju razloga za kažnjavati. Ipak, kako oporba veli, on zapošljava svoje ljude, sposobne ili ne, daje novac udrugama, povezanima s njegovom platformom ili ne, a odnedavno i sindikatima. Daje Tomislav k’o Milan u najboljim danima. Jednako tako i pretplaćuje radove, radi čudne javne nabave. Sve po zakonu, a institucije neka rade svoj posao.

Aktualno
Grad Zagreb
Politika