Međunarodna suradnja škola

FOTO Učenici iz Rumunjske upoznaju Hrvatsku. OŠ Rugvica domaćin večere, danas odlazak na Bučijadu

U Rugvici održana večera u sklopu međunarodne suradnje škola, u kojoj su Zagrebačku županiji posjetili gosti iz Dvojezične gimnazije iz Kraševa u Rumunjskoj
WhatsApp Image 2024-10-04 at 10.50.51

Svečana večera u sklopu projekta međunarodne suradnje i posjeta gostiju iz Dvojezične gimnazije iz Kraševa u Rumunjskoj održana je u Osnovnoj školi u Rugvici. Tom prilikom u Hrvatsku je iz Rumunjske stiglo 25 učenika Hrvata i 15 učitelja. Inače, Karaševo je najstarije hrvatsko mjesto u Rumunjskoj i kolijevka Hrvata.

-Program je šarolik, malo i naporan za goste. Danas idemo na Bučijadu u Ivanić te u Dugo Selo. Učenici su smješteni kod naših obitelji, djeca se druže, svi smo zadovoljni i radimo na projektu očuvanja identiteta Hrvata van domovine i mislim da bi ovakvih projekata i suradnji trebalo biti više- rekao je ravnatelj OŠ Rugvica Robert Munđer.

U ime Zagrebačke županije druženju je prisustvovao predsjednik Skupštine Mato Čičak, koji je izrazio svoje zadovoljstvo ovim projektom.

-Volio bih kad bi naši Hrvati izvan Hrvatske imali svoja prava kao nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Jučer sam održao jedan sastanak s nacionalnim manjima Zagrebačke županije. Moram reći da su oni jako zadovoljni, a nažalost kad sam posjetio Hrvate u Srbiji vidio sam da prava nisu ista kao ovdje. Moja želja je da našim sunarodnjacima vani bude isto kao i nacionalnim manjinama u Republici Hrvatskoj- naglasio je Čičak.

Podršku projektu i ovoj suradnji dao je i zastupnik hrvatske manjine u rumunjskom parlamentu Giureci-Slobodan Ghera, koji je istaknuo kako su neki od mališana po prvi puta došli u Hrvatsku.

-Ovo je jedna lijepa suradnja između Hrvata iz Hrvatske i Hrvata iz Rumunjske. Hrvati iz Rumunjske su najstarija hrvatska dijaspora, više od 7 stoljeća. To je jedna posebna manjina. Svi su dobrodošli u Rumunjsku. Od srca zahvaljujem na ovom lijepom dočeku- rekao je Ghera.

Voditeljica Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Nevenka Pašalić u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta naglasila je kako su ovi susreti veoma značajni za povezivanje naših ljudi izvan Hrvatske s domovinom.

Događanja
Rugvica