KAO SRPSKA RATNA PRIČA

Tomašević je izgubio pola korisnika i doveo Gradsku plinaru Zagreb na rub kolapsa pa to proglasio pobjedom

Već sada imamo preko 150.000 građama koji su odlučili ostati kod GPZO-a, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare o opskrbi plinom, napomenuvši da još nisu obrađeni svi podaci o broju građana koji su se prijavili GPZO-u pa broj može i rasti. Napomenuo je da je zadovoljan i da im otprilike 70.000 kupaca nisu im bili atraktivni i nisu ih ciljali jer je riječ o oko 40.000 tzv. mikro-potrošača, što su uglavnom prazni stanovi, i oko 30.000 kupaca koji nisu uredni platiše i imaju dugove čak i veće od 500 eura. Naizgled Tomašević i njegova administracija danas su trijumfirali, no, nije baš tako
Zagreb: Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za medije Zeljko Hladika/PIXSELL

Podsjetimo, Gradska plinara Zagreb – Opskrba, pod vodstvom Tomaševićevih ljudi, dva puta je izgubila natječaj protiv Međimurje plina. Prvi put, natječaj je poništen. Neki, u tržište energenata upućeniji kažu da je prvi put poništen, pod egidom borbe protiv monopola, upravo da bi GPZ – Opskrba mogla na ponovljenom natječaju dobiti opskrbu Zagrepčana plinom nakon što su proteklih godina izgubili Bjelovar, Rijeku i druge manje gradove i općine.

No, na drugom natječaju GPZ Opskrba, vođena, na tržištu do sad ne viđenom mudrošću, nude tek jedva nižu cijenu plina, pa na ponovljenom natječaju Međimurje plin, koje je ponudilo cijenu od 9 i pol eura po megavat satu, za 70 centi nižu od ponude iz Zagreba dobiva, a Gradska plinara Zagreb Opskrba gubi posao zbog kojega je osnovana još prije 162 godine. Da, stvar bude gora, potpuno je apsurdno da tvrtka koja postoji više od 160 godina i ima 300 tisuća potrošača, izgubi od Međimurje plina koje je tri puta manje jer uprava nije znala ili htjela ponuditi nižu cijenu od tri puta manjeg konkurenta. Da su mogli, pokazuju i sniženja koja su nudili potrošačima ako prijeđu kod njih.

GPZ Opskrba u tužbi tvrdi da će im biti narušeno poslovanje

Nakon katastrofalnog natječaja, Gradska plinara Zagreb-Opskrba podnijela je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluke Hrvatske regulatorne energetske agencije (HERA) jer smatra da je natječaj, kojim je posao javne opskrbe plinom u Zagrebu dobilo Međimurje-plin, proveden nezakonito. Upravni sud odbio je prijedlog Gradske plinare Zagreb – Opskrbe usmjeren protiv HERA-e i posredno Međimurje-plina, na natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge za zagrebačko područje. Naime, GPZO- Opskrba tražila je odgodni učinak rješenja HERA-e, jer će Plinara, kako sami priznaju, trpjeti smanjenje godišnjih prihoda od 222 milijuna eura te će time biti narušeno poslovanje. Upravni sud donio je odluku da nema odgodnog učinka kojim bi Međimurje plin zaustavilo u isporuci plina na Zagrebačkom području.

Tako da, iako su tvrdili da GPZO nije u opasnosti, u tužbi Upravnom sudu priznaje se da bi zbog gubitka javne opskrbe i mogućeg smanjenja broja potrošača – GPZO mogao u stečaj.

Zagrebački holding u pola godine ostvario gubitak od 21,02 milijuna eura

Podsjetimo i na to da je Grupa Zagrebački holding u prvom je polugodištu ove godine ostvarila gubitak od 21,02 milijuna eura, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 724 tisuće eura, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Gubitak je ostvaren prvenstveno zbog nemogućnosti podnošenja zahtjeva za nadoknadu razlike u cijeni plina u razdoblju nakon 1. travnja ove godine u iznosu 27,4 milijuna eura, navodi se u komentaru Uprave.

Značajno smanjenje prihoda od prodaje bilježi segment prodaje i distribucije plina (za18,23 milijuna eura) uslijed manje isporučenih količina plina i pada prodajne cijene plina za kućanstva od 1. travnja 2024. te smanjenja tržišne cijene plina za poduzetništvo, navodi se u izvješću.

Nesposobnost, neznanje ili nemar?

Što nam to govori? Da je zbog nesposobnosti, šlampavosti ili jednostavno nesnalaženja, Tomislav Tomašević izgubio 120 tisuća korisnika, da bi zbog toga GPZ Opskrba mogla otići u stečaj i da će dugove plaćati građani. A koliko je loše stanje u toj gradskoj tvrtki, koliko uopće ne razmišljaju kako nadoknaditi gubitak govori i podatak, da se GPZ Opskrba nije javila ni na jedan drugi natječaj opskrbe plinom u Hrvatskoj, dok njeni, često manji konkurenti jesu.

Da rezimiramo, zbog Tomaševića i njegovog direktora, GPZ Opskrba dva je puta izgubila na natječaju, izgubila je 120 tisuća korisnika i vjerojatno bi tvrtka zbog gubitaka mogla i u stečaj osim ako dugove ne plate građani iz gradskog proračuna. Vjerojatno će zbog gubitka 50 posto posla doći i do gubitka radnih mjesta. Dakle, ne radi se ni o kakvom trijumfu, već u najblažoj mogućoj varijanti o Pirovoj pobjedi, ako ne i potpunom fijasku.

Aktualno
Grad Zagreb