Bušotina ispunila očekivanja

U okolici Siska otkriveno ležište plina

Otkriveno je plinsko ležište desetak kilometara jugo-istočno od grada Siska
Predstavljanje projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje ILUSTRACIJA Damir Spehar/PIXSELL

Tvrtka ASPECT Croatia Kft. koja provodi istražne aktivnosti unutar istražnog prostora SAVA-06, obavijestila je Agenciju za ugljikovodike o otkriću plina. Istražnom bušotinom Trebarjevo-1 (Tre-1), otkriveno je plinsko ležište desetak kilometara jugo-istočno od grada Siska, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva.

Istražni prostor SAVA-06 površine je 2.634 četvorna kilometra i prostire se većim dijelom preko Zagrebačke županije te manjim dijelom zahvaća Sisačko-moslavačku županiju, Koprivničko-križevačku županiju i Grad Zagreb. Izrada istražne bušotine Trebarjevo-1 započela je 6. lipnja 2024. godine, a dana 23. lipnja dosegnuta je konačna dubina bušotine od 1670 m. Bušotina je ispunila očekivanja otkrivši zasićenje ugljikovodicima što je dokazano ispitivanjem bušotine na dotok.

ASPECT Croatia Kft., tvrtka je kći kompanije Aspect Holdings, sa sjedištem u Denveru, Sjedinjene Američke Države, koja je s Vladom Republike Hrvatske 23. ožujka 2020. godine potpisala Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor SAVA-06.

Republika Hrvatska novim je ugovorima zaštitila svoje interese te za razliku od nekadašnjih koncesijskih ugovora gdje naftna kompanija nakon plaćene naknade za pridobivene ugljikovodike (tzv. royalty u iznosu 10 % vrijednosti ugljikovodika) raspolaže sa svim ugljikovodicima, „novi“ Ugovori o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika Republici Hrvatskoj donose puno više. Državni prihodi ostvaruju se kroz podjelu proizvodnje ugljikovodika definirane Ugovorom te porezom na dobit dok će regionalna i lokalna zajednica uprihoditi naknade za pridobivene količine ugljikovodika te naknade za zauzetost površine, a koje investitor plaća tijekom cijelog životnog vijeka polja ugljikovodika.

Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike, izjavio je, da je ispitivanjem bušotine dobiveno između 160.000 i 320.000 m3 plina što predstavlja oko 10 % ukupne dnevne proizvodnje plina u Republici Hrvatskoj. Ističe i da su nove količine plina rezultat intenzivnog istražnog ciklusa ugljikovodika u Panonskom bazenu te da je Investitor dosadašnjim aktivnostima prikazao potrebnu ekspertizu u istraživanju ugljikovodika.

Ante Šušnjar, ministar gospodarstva, istaknuo je kako zadnjih godina svjedočimo konstantnoj volatilnosti cijena plina i zato moramo pozdraviti svaku vijest o povećanju domaće proizvodnje. Računica je posve jednostavna, molekula plina koju proizvedemo na domaćim poljima znači toliko manju ovisnost o uvozu, odnosno veću energetsku sigurnost, a u ovom slučaju, zbog povoljnog ugovora s investitorom, i značajan novac za proračun, naglasio je na kraju ministar Šušnjar.

Aktualno
Središnja Hrvatska