Sveukupno 22 nacionalne manjine

U Velikoj Gorici obilježen Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije

Tom prilikom održana je pretpremijera filma o nacionalnim manjinama u Zagrebačkoj županiji
manjine_200924_autor_fotografije_drazen_kopac__1.jpg__648x432_q85_subsampling-2 Dražen Kopač

Pretpremijernim prikazivanjem filma o nacionalnim manjinama, u Velikoj Gorici je obilježen Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije. U Zagrebačkoj županiji žive pripadnici 22 nacionalne manjine, a njih deset, svojom brojnošću, imaju pravo na predstavnike, odnosno vijeća. Filmom su obuhvaćene nacionalne manjine udružene u Koordinaciju.

– Prikazali smo aktivnosti manjina, način na koji su dolazile na ovaj prostor, njihovu kulturu i običaje…, ispričao je Edib Ahmetašević, autor filma.

Salih Huremović, predsjednik Koordinacije i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, rekao je da je nakon knjige, izdane prije dvije godine, na red došao i film, kao trajni zapis manjinskih aktivnosti.

– Našli smo zajednički jezik, manjine udružene u Koordinaciju su kompaktne, zajedno djelujemo u svim našim programima, rekao je Huremović.

U ime Zagrebačke županije prisutan je bio član Županijske skupštine Mario Cvitan. Rekao je da će Županija nastaviti s politikom promicanja i ostvarivanja manjinskih prava s ciljem očuvanja kulture, jezika i tradicije nacionalnih manjina.

Događanja
Velika Gorica
Zagrebačka županija