Druga godina zaredom

FOTO ZET održava Dane otvorenih vrata

Dani otvorenih vrata dijelom su obilježavanja 133. obljetnice Zagrebačkog električnog tramvaja te Europskog tjedna mobilnosti
Zagreb: ZET održao Dane otvorenih vrata povodom 133. obljetnice i Europskog tjedna mobilnosti Sanjin Strukić/PIXSELL

U povodu 133. obljetnice Zagrebačkog električnog tramvaja, kao i Europskog tjedna mobilnosti, ZET u subotu i nedjelju od 9 do 18 sati, drugu godinu zaredom, organizira manifestaciju „Dani otvorenih vrata“, koja će se održava u krugu tvrtke na trešnjevačkoj Remizi.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Riječ je o manifestaciji kojom se sugrađanima nastoji pružiti jedinstveni uvid u svakodnevni način funkcioniranja javnog gradskog prijevoza, predstaviti njegovu bogatu tradiciju, kulturno-tehničku baštinu i razvoj, a također predstaviti i dio vrijednih radnika čiji je svakodnevni trud utkan u funkcioniranje prijevozne usluge.

Sanjin Strukić/PIXSELL

U dvorištu ZET-a tako su izloženi autobusi, tramvaji, ali i radna vozila koja će se moći razgledati. Za ljubitelje tehničke baštine, kao i najmlađe sugrađane, pripremljeni su posebni izlošci kojima će se predstaviti segmenti vozila i njihovo održavanja, kao i unikatne makete vozila koje su zasluga grupe vrijednih entuzijasta. Posjetitelji će imati mogućnost razgledati tramvajsku radionicu u kojoj se na vozilima izvode najsloženiji popravci, a također će imati priliku obići kultno spremište tramvaja iz 1936. godine organiziranom vožnjom tramvajem.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Kako bi posjetiteljima omogućili još jednostavniji dolazak do Remize, a ujedno omogućili besplatne vožnje u jedinstvenim primjercima tramvaja, u promet je puštena muzejska linija 21 na kojoj će voziti tramvaj tip M24, koji ove godine obilježava 100 godina otkako je započela proizvodnja tog modela, kao i legendarni tramvaj TMK101. U subotu će tramvaji biti u prometu od 11 do 18 sati s polascima svakih 30 minuta, dok će u nedjelju biti u prometu od 9:20 do 17:35 sati, također s polascima svakih 30 minuta, izuzev prva dva i posljednja dva polaska koja će biti u razmaku od 60 minuta. Tramvaji će voziti kružnom trasom: Ljubljanica – Trg bana Josipa Jelačića – Glavni kolodvor – Trg žrtava fašizma – Trg bana Josipa Jelačića – Ljubljanica. Također će se zaustavljati na svim usputnim stajalištima.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Događanja
Grad Zagreb