OTVORENA STARA JELA Z' DUGOG SELA

Predstavljena dugoselska kuharica slastica; Panian: Ovaj vikend Dugo Selo je centar Hrvatske

Dugoselci su ovogodišnja "Stara jela z' Dugog Sela" započeli prvom u nizu kuharica u kojima možete upoznati Dugoselce i njihove obiteljske recepte, poneke s modernim štihom
3

Kao i svake godine, tradicionalna manifestacija “Stara jela z Dugog Sela” vraća se u centar Dugog Sela. Ove godine manifestacija se održava od 20. do 22. rujna. Pod motom “Gdje tradicija dotiče suvremenost”, promoviraju se tradicionalna jela dugoselskog kraja, često obogaćena modernim dodirima. Zato su Dugoselci manifestaciju ove godine počeli prvom u nizu kuharica u kojima možete upoznati Dugoselce i njihove obiteljske recepte, poneke s modernim štihom.

– S velikim veseljem predstavljamo ovu prvu kuharicu iz biblioteke Dugoselski spomenar. Odlučili smo se za slastice, kod nas šećer ide i na početku i na kraju i u svako doba. Prvu kuharicu u kojoj vam Dugoselci i Dugoselske predstavljaju svoje obiteljske recepte. Dio je to projekta očuvanja nematerijalne baštine. Dugoselski spomenar koji smo pokrenuli prošle godine u Dugom Selu i nastavljamo i dalje, rekla je direktorica Turističke zajednice Karmela Vukov Colić.

Dodala je da je u knjizi predstavljeno 14 dugoselskih stanovnika, svaki s četiri recepta. – Naravno tu nije kraj, već smo u pripremama za sljedeću kuharicu u kojoj će biti recepti za juhe, variva i druga jela “na žlicu”, rekla je Karmela Vukov Colić.

U kuharici sa svojim slatkim receptom našao se i dugoselski gradonačelnik Nenad Panian koji je u kuharici predstavio mamin recept za breskvice.

– Dugoselski spomenar predstavljen je kao dio tradicije Dugog Sela. Prekrasna knjiga, puna slastica. Naravno neće stati na ovoj knjizi, ići ćemo po svim dugoselskim selima i zgradama da skupimo recepte, ali i naučimo ljude kako raditi starinska jela i kako ih fino pojesti u dobrom društvu, rekao je Panian.

Za kraj je pozvao sve da večeras, sutra i preksutra dođu u Dugo Selo, na koncerte Jole, Parnog valjka, Pave, Ambara i benda Apokalipso.

– Ovaj vikend Dugo Selo je centar Hrvatske, rekao je Nenad Panian.

Događanja
Dugo Selo
Zagrebačka županija