Kad se male ruke slože

Stanari Kolareve ulice samoinicijativno ugradili dizala u vlastite zgrade: Dizalo nam mnogo pojednostavljuje stvari

U razdoblju od dvije do tri godine očekuje se ugradnja na desetke novih dizala u stanogradnju, najavio je direktor GSG Velika Gorica Leon Lukinić
WhatsApp Slika 2024-09-19 u 10.43.04_2fb3bda5

Stanari višestambenih zgrada u Ulici Slavka Kolara 2-8a samoinicijativno su se okupili, osigurali sredstva i ugradili tri dizala. Ukupna vrijednost radova iznosila je oko 180 tisuća eura u potpunosti financiranih od strane suvlasnika, dok je stanarima podrška bilo Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica koje je provelo natječaj za izvođača.

Direktor GSG Velika Gorica Leon Lukinić tako je danas stanarima podijelio ključeve dizala, pritom najavivši:

– S 1. siječnja na snagu će vjerojatno stupiti Zakon o upravljanju višestambenim zgradama kojim će se od države poticati 30 % subvencija na ugradnju dizala u stanogradnju. Možemo očekivati sve više ugradnji dizala u stanogradnju u Velikoj Gorici. Već sada imamo tridesetak upita za ugradnju dizala u zgrade. U razdoblju od dvije do tri godine ugradit ćemo na desetke novih dizala u stanogradnju, rekao je Lukinić istaknuvši da Grad Velika Gorica uvijek stoji na raspolaganju.

Stanar Aleksa Bježiš istaknuo je kako je ova predaja ključeva kraj dugih pregovora, napomenuvši kako su suvlasnici još ranije uplaćivali participaciju za dizalo. Malo po malo su se okupili, održali niz sastanaka i naposljetku napravili model. Kako je objasnio, trošak dizala računao se po kvadratnom metru stana, dok se cijena kretala oko 20 eura po kvadratnom metru.

– Jedan dio sredstava skupili smo sami, ostatak smo osigurali putem kredita za koji je brigu preuzeo GSG. Sve je išlo vrlo sporo, ali je krajem prošle godine sve bilo posloženo da mogu početi radovi. Dizala su u funkciji već nekoliko dana te mnogo znače stanarima. Ima mnogo male djece i starijih ljudi, slabo pokretnih, zato se nadam da će sada biti znatno ljepše. Vjerujem da ćemo i drugima postaviti dobar primjer, rekao je Bježić.

Zadovoljstvo novim dizalima izrazila je i stanarka Rozalija Rečić.

– Dizalo mi mnogo znači jer imam djecu, a stan je na četvrtom katu. To mnogo pojednostavljuje stvari – školske torbe su teške, a u našem ulazu ima i malih beba. Također, kada nešto renovirati u stanu ili mijenjate uređaje, mnogo vam ih je lakše dopremiti.

Događanja
Velika Gorica