KLJUČ JE ZNATI KOJE

Ove namirnice možete jesti i nakon što im istekne rok

Ako ste poput većine nas, u smočnici vjerojatno imate nekoliko kutija tjestenine s datumom koji je odavno prošao. Ispada da mnoge namirnice još uvijek možete iskoristiti jer datumi isteka hrane ili datumi "najbolje upotrijebiti do" zapravo nisu strogo pravilo
glass-3256549_1920 Pixabay/Ilustracija

Ključ je znati koje su namirnice najbolje, kako prepoznati jesu li još uvijek dobre te kako ih pravilno pohraniti kako biste ih sačuvali i nakon što datum isteka prođe, piše Love To Know.

1. Konzervirano povrće i juhe

Konzervirano voće i povrće može trajati mnogo godina (puno duže od navedenih datuma) ako se čuva u optimalnim uvjetima i ako konzerva nije oštećena.

2. Suha tjestenina, riža i grah

Tjestenina, riža i ostale suhe namirnice dobre su najmanje dvije godine, stoga se ne trebate brinuti. Imaju dug rok trajanja nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.

3. Tuna u konzervama

Ako u ormaru pronađete konzervu tune s isteklim datumom, nemojte je odmah baciti. Riba u konzervama dobra je najmanje 18 mjeseci.

4. Začini i bilje

Datum otisnut na spremniku cimeta nije datum isteka hrane. Obično je to datum kada je začin pakiran ili ponekad datum “najbolje upotrijebiti do”.

U svakom slučaju, začini i bilje mogu ostati dobri puno dulje.

5. Kuhinjska sol

Čak i ako postoji datum na pakiranju soli, ona neće isteći. Kuhinjska sol je neograničeno dobra ako nije otvorena.

Ako je otvorena, vlaga može ući i uzrokovati grudanje.

Ipak, sjetite se da se sol koristi za konzerviranje stvari pa imate doslovno cijelo vrijeme na svijetu da iskoristite tu kutiju soli u smočnici.

6. Med

Poput soli, med ima dugu povijest kao konzervans i zapravo ne ističe. Možda ćete primijetiti da se njegova konzistencija s vremenom mijenja i postaje čvrsta, ali možete ga nekoliko sekundi zagrijati u mikrovalnoj da opet postane tekuć.

Svaki datum otisnut na medu nije stvaran datum isteka, prenosi N1info.

Hrvatska
Zanimljivosti