Ove namirnice možete jesti i nakon što im istekne rok
Ključ je znati koje su namirnice najbolje, kako prepoznati jesu li još uvijek dobre te kako ih pravilno pohraniti kako biste ih sačuvali i nakon što datum isteka prođe, piše Love To Know.
1. Konzervirano povrće i juhe
Konzervirano voće i povrće može trajati mnogo godina (puno duže od navedenih datuma) ako se čuva u optimalnim uvjetima i ako konzerva nije oštećena.
2. Suha tjestenina, riža i grah
Tjestenina, riža i ostale suhe namirnice dobre su najmanje dvije godine, stoga se ne trebate brinuti. Imaju dug rok trajanja nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.
3. Tuna u konzervama
Ako u ormaru pronađete konzervu tune s isteklim datumom, nemojte je odmah baciti. Riba u konzervama dobra je najmanje 18 mjeseci.
4. Začini i bilje
Datum otisnut na spremniku cimeta nije datum isteka hrane. Obično je to datum kada je začin pakiran ili ponekad datum “najbolje upotrijebiti do”.
U svakom slučaju, začini i bilje mogu ostati dobri puno dulje.
5. Kuhinjska sol
Čak i ako postoji datum na pakiranju soli, ona neće isteći. Kuhinjska sol je neograničeno dobra ako nije otvorena.
Ako je otvorena, vlaga može ući i uzrokovati grudanje.
Ipak, sjetite se da se sol koristi za konzerviranje stvari pa imate doslovno cijelo vrijeme na svijetu da iskoristite tu kutiju soli u smočnici.
6. Med
Poput soli, med ima dugu povijest kao konzervans i zapravo ne ističe. Možda ćete primijetiti da se njegova konzistencija s vremenom mijenja i postaje čvrsta, ali možete ga nekoliko sekundi zagrijati u mikrovalnoj da opet postane tekuć.
Svaki datum otisnut na medu nije stvaran datum isteka, prenosi N1info.