EVO DO KAD

HŽ se uključio u EU tjedan mobilnosti: Besplatno biciklom u vlak

U Europski tjedan mobilnosti, koji traje do kraja ovog tjedna, uključio se i HŽ putnički prijevoz. Do 22. ovoga mjeseca, s vašim biciklom možete besplatno u vlak. Inače ta usluga košta dva eura. A iz HŽ-a su podsjetili i na ostale pilot projekte koje provode
Zagreb: Pojačani promet u putničkom prometu HŽ-a Patrik Macek/PIXSELL

HŽ Putnički prijevoz provodi niz projekata s ciljem poticanja građana na vožnju vlakom i javnim prijevozom. Glasnogovornica, Mihaela Tomurad Sušac, podsjeća o kojim je projektima riječ:

– Pilot projekt besplatnog prijevoza djece i učenika provodi se od 2021. godine i preko 80 tisuća djece i učenika redovno ili povremeno koristi prijevoz vlakom. Što se studenata tiče, oni putuju za 10 eura mjesečno bilo gdje i na bilo kojoj relaciji unutar Hrvatske i tu imamo oko 18 tisuća redovnih studenata koji koriste vlak. Posljednji pilot projekt koji je uveden odnosi se na umirovljenike i osobe starije od 65 godina, provodimo ga od siječnja ove godine, a oko 167 tisuća umirovljenika i osoba starije životne dobi je preuzelo svoje pametne kartice i koristi vlak, rekla je Tomurad Sušac.

Projekt vezan uz osobe starije životne dobi traje do kraja ove godine, no građani koji ispunjavaju uvjete još se uvijek mogu za njega prijaviti. Tomurad Sušac podsjeća koja je procedura prijave:

– Mogu se prijaviti u bilo kojem trenutku. Dakle, da ostvare to pravo na besplatan prijevoz, trebaju zatražiti svoju pametnu karticu za koju trebaju ispuniti zahtjev, priložiti identifikacijski dokument i potvrdu o primanju mirovine. Oni stariji od 65 godina trebaju priložiti samo identifikacijski dokument. Profil na pametnoj kartici plaćaju 2 eura i 65 centi i to im je jedini trošak, a mogu se voziti na bilo kojoj relaciji, istaknula je Tomurad Sušac.

Za kraj, glasnogovornica ističe kako HŽ Putnički prijevoz svakodnevno radi na obnovi i modernizaciji željezničke pruge, a u svrhu bržeg i ugodnijeg putovanja vlakom, prenosi Radio Sljeme.

Aktualno
Grad Zagreb