U ordinaciju upisano oko 1 500 djece

Čazma nakon tri i pol godine dobila stalnu pedijatricu

Dr. Larisa Hrebeniuk preuzela brigu o najmlađima
1000038591-1024×768 SuperPortal

Nakon tri i pol godine bez stalnog pedijatra, najmlađi stanovnici Čazme i njihovi roditelji konačno mogu odahnuti, jer je grad dobio specijaliziranu liječnicu za djecu. Dr. Larisa Hrebeniuk stigla je iz Ukrajine i preuzela brigu o zdravlju djece i donosi sa sobom bogato iskustvo stečeno dugogodišnjim radom u svojoj domovini. Dr. Hrebeniuk, iz rodnog Zaporožja, u Hrvatsku je došla s kćeri i majkom, bježeći od ratnih strahota, a Čazma je postala njihov novi dom.

-U Hrvatsku sam stigla iz Ukrajine i ovdje sam već više od dvije i pol godine. Toliko je trajao proces nostrifikacije mojih dokumenata kako bih mogla raditi kao pedijatar. U Ukrajini sam bila specijalizirana za pedijatriju, radila kao liječnica u školskoj medicini, ali i vodila Odjel za dječju rehabilitaciju. Ovdje sam do sada radila kao liječnica obiteljske medicine, no čim sam dobila priznanje za pedijatriju, odmah sam tražila mjesto gdje mogu pomoći djeci- izjavila je dr. Hrebeniuk za SuperPortal.

Naglasila je koliko joj je bilo važno da grad u kojem će živjeti s obitelji bude miran i pruža stabilnost.

-Bilo mi je važno da grad u kojem ćemo živjeti bude siguran, da ima dobre međuljudske odnose, jer sam ovdje došla s majkom i kćeri. Čazma mi se učinila kao savršen izbor – grad je miran, lijep i pruža sve što nam je bilo potrebno: stan, školu za moju kćer i posao. U svega 10 dana sve je riješeno, a sada se nadam da će me i stanovnici Čazme prihvatiti- dodala je.

Dr. Hrebeniuk već je započela s radom u ordinaciji u koju je upisano oko 1 500 djece.

SuperPortal

-Prvi dani s pacijentima bili su vrlo pozitivni, djeca su vesela i puna energije, a roditelji zadovoljni što imaju stalnu pedijatrijsku skrb u Čazmi. Jučer sam upoznala 38 malih pacijenata i nadam se da će sve teći u najboljem redu- zaključila je dr. Hrebeniuk.

Profesionalni put dr. Hrebeniuk u Ukrajini bio je impresivan. Nakon završetka medicinskog sveučilišta, kroz dvije godine pripravničkog staža stekla je važno iskustvo koje ju je odvelo prema specijalizaciji u pedijatriji. Uslijedila je karijera školske liječnice i pedijatrice, gdje je imala tisuću upisane djece, a nastavila je s dodatnim obrazovanjem u kliničkoj ordinaturi, koja je u Ukrajini trajala dvije godine. Poseban je uspjeh postigla kao voditeljica Odjela rehabilitacije djece, gdje je, osim brige za najmlađe pacijente, vodila i tim od stotinjak djelatnika.

U Hrvatskoj dr. Hrebeniuk uspješno je svladala hrvatski jezik. Učenje jezika na početku je bilo izazovno, no uz puno truda uspjela ga je svladati, što joj je omogućilo da nastavi raditi u medicini.

Dr. Hrebeniuk dobrodošlicu zaželjeli su župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak. Župan Marušić izrazio je veliko zadovoljstvo što je nakon dužeg razdoblja čekanja Čazma napokon dobila stalnu pedijatricu, što je na veliko olakšanje za roditelje s malom djecom.

-Nakon tri i pol godine čekanja, napokon smo dobili pedijatricu u Čazmi, što je iznimno važno za ovu zajednicu, a posebno za roditelje koji sada više neće morati odlaziti u susjedne gradove kako bi osigurali zdravstvenu skrb za svoju djecu. Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti našu novu doktoricu, kao i gradonačelnika, jer ovo je rezultat dugogodišnjih napora i kontinuiranog ulaganja u zdravstvene ustanove- rekao je Marušić.

SuperPortal

Posebno je naglasio kako Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže u razvoj zdravstvenog sustava.

-Ove godine smo primili 22 nova liječnika, dva magistra farmacije i jednog magistra medicinske biokemije, a trenutno je osam liječnika na specijalizaciji. To su jasni pokazatelji da se trudimo osigurati stabilnost našeg zdravstvenog sustava na duge staze. Ponosni smo što smo pokriveni pedijatrima u svim gradovima naše županije, osim u Grubišnom Polju, gdje intenzivno radimo na rješavanju tog problema, istaknuo je župan Marušić.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak pridružio se čestitkama i izrazio zadovoljstvo što je grad konačno dobio stalnu pedijatricu.

-Drago mi je što smo se danas okupili kako bismo pozdravili našu novu sugrađanku, doktoricu pedijatricu, koju smo svi s nestrpljenjem čekali. Nadam se da će joj Čazma biti ugodno mjesto za život te da će ovdje ostati dugi niz godina. Kao Grad, spremni smo učiniti sve kako bismo našim liječnicima omogućili što bolje uvjete za rad. Zgrada u kojoj se nalazimo, iako velika, ne bi značila mnogo bez ljudi koji joj daju sadržaj. Posebno me raduje što, uz podršku župana, zdravstveni standard u Čazmi kontinuirano napreduje. Zajednički radimo na mnogim projektima i uvjeren sam da ćemo zajedno ostvariti još mnogo toga za našu zajednicu i zdravstveni sustav. Veseli me što imamo najave novih radova, poput rekonstrukcije Hitne pomoći i energetske obnove zgrade, što će smanjiti troškove i poboljšati uvjete rada. Grad Čazma je također uključen u te projekte, pružajući podršku u uređenju okoliša, parkirališta i drugih sadržaja koji su potrebni. Zahvaljujem županu na brizi za naš grad i vjerujem da nas očekuje još puno zajedničkih projekata. Možda bi bilo korisno razmisliti o tome kako omogućiti dolazak specijalista u naš grad, kako naši sugrađani ne bi morali putovati u bolnicu u Bjelovar. Spremni smo, kao Grad, pružiti svu potrebnu podršku za realizaciju tih ideja- rekao je Pirak.

Aktualno
Čazma