IZBORNO IZNENAĐENJE

U utrci za Pantovčak i Dodikova savjetnica Aurora Weiss

Iako još ne znamo kad će se točno održati predsjednički izbori, popis kandidata sve je duži. Novi kandidat, odnosno kandidatkinja, u utrci za Pantovčak je Aurora Weiss, dugogodišnja hrvatska novinarka i diplomatkinja
Aurora-Weiss_Andy-Wenzel Andy Wenzel

Ona je, naime, najavila da će u srijedu, 11. rujna, u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, predstaviti svoju kandidaturu za šeficu države.

Weiss je dosad radila u brojnim hrvatskim i stranim medijima, među kojima su Večernji list, 24 sata i Nova TV, kao i BIRN, Kleine Zeitung i BBC. Radila je i za Ujedinjene narode i Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Njen tim ističe kako je iza nje 20 godina iskustva u novinarstvu i diplomaciji diljem srednje i jugoistočne Europe.

– Weiss je dala značajan doprinos u mnogim sektorima, od medija i komunikacija do međunarodnih odnosa i zagovaranja ljudskih prava. Njezino opsežno obrazovanje, uključujući novinarstvo te studije na Diplomatskoj akademiji u Beču i angažman u Ujedinjenim narodima i OESS-u, osposobilo ju je za rješavanje složenih globalnih pitanja, prenosi Nacional.hr.

Dodikova savjetnica za međunarodne odnose i sigurnost

Ipak, ono što bi hrvatskoj javnosti moglo biti najzanimljivije jest to da je Weiss, kako se navodi u pozivu, “nedavno preuzela ulogu savjetnice za međunarodne poslove i sigurnost u kabinetu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske“. Prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, to se dogodilo u veljači ove godine.

– Ovo imenovanje naglašava njezinu stručnost u snalaženju u složenosti međunarodne diplomacije i sigurnosti u regiji i na globalnoj razini, navodi njen izborni timi.

Proučavala politički islam

Uz to, u njezinu timu ističu i kako je članica Radne skupine Partnerstvo za mir (PfP), programa suradnje NATO-a s partnerskim zemljama, kao i da se bavila proučavanjem političkog islama te je 2015. boravila u mirovnoj misiji u Izraelu.

– Uz svoje formalno novinarsko i diplomatsko obrazovanje, Weiss je unaprijedila svoju stručnost u očuvanju kulturne baštine kroz program s američkim State Departmentom i UNESCO-om, s fokusom na zaštiti i očuvanju kulturne baštine, od svibnja do studenog 2016. godine, ističu u njenom timu.

Napominju i kao je tijekom angažmana za UN radila kao globalna sigurnosna analitičarka usmjerena na trgovinu ljudima, protok narkotika, kibernetičku sigurnost, terorizam, nuklearnu politiku i regulaciju novog oružja.

Na inicijativu vlada Japana, Kazahstana, Austrije i SAD-a Weiss od 2022. godine, zastupa žrtve nuklearnog oružja u UN-u, ističući svoju predanost rješavanju humanitarnih posljedica uporabe nuklearnog oružja.

Surađivala na Akcijskom planu UN-a o sigurnosti novinara

Osim toga, njezino sudjelovanje u kreiranju paragrafa koji se bavi rodno specifičnim napadima unutar Akcijskog plana UN-a o sigurnosti novinara naglašava njezinu predanost zaštiti medijskih profesionalaca.

– Predanost Aurore Weiss obrazovanju i javnom diskursu, te promicanju zaštite okoliša dodatno je ilustrirana kroz njezine radionice, uključujući na primjer dojmljiv seminar na Međunarodnom novinarskom simpoziju – Očuvanje i održivo korištenje resursa divljih životinja u Parizu 2023., gdje je naglasila kritičnu važnost odgovornog upravljanja prirodnim resursima u suočavanju s izazovima koje donose klimatske promjene, navodi se.

– U svojim stalnim naporima da zastupa ljudska prava, Weiss od siječnja 2023. istražuje nezakonita posvajanja iz Demokratske Republike Kongo, težeći transparentnosti usprkos javnim skandalima javnih službenika koji su karike u lancu trgovanja djecom. Njezina suradnja s UNODC-om u Beču i Odborom za prisilne nestanke u Ženevi prikazuje njezinu neumoljivu potragu za pravdom. Weiss je također član Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond gdje je trenirala mačevanje (floret). Osim mačevanja, od sportova prakticira jahanje i pilates, ističe se u bogatom životopisu.

Osim hrvatskog, Weiss govori i engleski, njemački i nizozemski jezik, a služi se i francuskim jezikom, ističe njen izborni tim.

Aurora Weiss svoju će kandidaturu predstaviti 11. rujna u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva.

Hrvatska
Politika