Muči vas pretjerana želja za slatkim? Ovi začini i biljke će to začas riješiti
Stalno vam se jede nešto slatko, a unatoč svim naporima, kutija keksa ili red čokolade uvijek nekako pobijedi? Ništa novo! No umjesto restriktivnih i često nezdravih dijeta, ključ je u umjerenosti. Priroda ima uvijek aseva u rukavu, pa tako i za utaživanje želje za šećerom.
Neke biljke mogu uvelike smanjiti želju za slatkim, što će posljedično potencijalno dovesti do ravnoteže u pogledu konzumacije šećera.
Cimet
Ovaj se začin koristi tisućama godina, još od starog Egipta. Dvije su vrste cimeta široko dostupne – cejlonski i cassia, te se oba mogu koristiti u kulinarske svrhe. Ipak, cejlonski cimet je na glasu kao kvalitetniji te se u manjoj mjeri proizvodi masovno.
Cimet je poseban zbog svog osebujnog i slatkog okusa, a k tome, prepun je antioksidansa i polifenola. To znači da cimet također ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.
Cimet ima prirodno sladak okus i izvrstan je za dodavanje zobenoj kaši ili jutarnjoj kavi.
Korijander
Sjemenke korijandera čest su dodatak curryjima i velik su dio ayurvedske medicine. Može pomoći kod smanjenja nadutosti trbuha i probavnih tegoba.
Sjemenke korijandera pokazale su značajno djelovanje u poticanju inzulina i povećanju regulacije šećera u krvi.
Ubacite ga u jela i tako ih uvrstite u prehranu, a dobar je trik umiješati ga u mlin za papar kako biste bez napora nastavili dodavati korijander u vaše obroke.
Ginseng
Ova biljka naširoko je korištena, a originalno potječe iz Azije.
Možda ste već čuli da je ginseng koristan za pamćenje i fokus, ali ova biljčica nudi puno više, kao što je i učinkovitost protiv žudnje za šećerom.
Mnogima nije najukusnija biljka, pa je najlakši način da ga unesete u prehranu kuhanjem čaja, a možete ga dodati malo u svoj smoothie ili sok.
Kurkuma
Još jedna biljka koja se cijeni u ayurvedskoj medicini je kurkuma, a naziva se još i zlatnim začinom.
Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, koristi se za brojne dobrobiti, među kojima je i snižavanje razine šećera u krvi.
Dodajte kurkumu curryjima, juhama i umacima i ne zaboravite dodati crni papar za bolju apsorpciju.
Piskavica
Piskavica se također naširoko koristi u curryjima, kao i u kuhinjama srednjeg istoka, ali i u drugim dijelovima Azije.
Liječnici ayurvedske i kineske tradicionalne medicine koriste ga kao pomoć za razne tegobe i bolesti, a na ovom popisu je zbog svoje moći zaustavljanja žudnje za šećerom.
Đumbir
Đumbir je kroz stoljeća postao omiljen začin u kuhinjama diljem svijeta.
Korijen đumbira prepun je zdravstvenih dobrobiti, a zbog svoje protuupalne prirode, koristi se za poboljšanje zdravlja kostiju i zglobova, smanjenje jutarnje mučnine, ublažavanje nadutosti, pa čak i ublažavanje menstrualnih bolova.
Za one koji imaju pojačanu želju za šećerom, savjetuje se ubaciti više đumbira u prehranu jer se pokazao veoma učinkovitim u tom pogledu.
Ako svoju jutarnju vodu pijete s limunovim sokom, pokušajte je umjesto toga zamijeniti đumbirom i vidite što vaše tijelo najviše voli, prenosi Novi list.