Ključ je u umjerenosti

Muči vas pretjerana želja za slatkim? Ovi začini i biljke će to začas riješiti

Priroda ima uvijek aseva u rukavu
2021-11-11-gastro-ZAČINI-ginger

Stalno vam se jede nešto slatko, a unatoč svim naporima, kutija keksa ili red čokolade uvijek nekako pobijedi? Ništa novo! No umjesto restriktivnih i često nezdravih dijeta, ključ je u umjerenosti. Priroda ima uvijek aseva u rukavu, pa tako i za utaživanje želje za šećerom.

Neke biljke mogu uvelike smanjiti želju za slatkim, što će posljedično potencijalno dovesti do ravnoteže u pogledu konzumacije šećera.

Cimet

Ovaj se začin koristi tisućama godina, još od starog Egipta. Dvije su vrste cimeta široko dostupne – cejlonski i cassia, te se oba mogu koristiti u kulinarske svrhe. Ipak, cejlonski cimet je na glasu kao kvalitetniji te se u manjoj mjeri proizvodi masovno.

Cimet je poseban zbog svog osebujnog i slatkog okusa, a k tome, prepun je antioksidansa i polifenola. To znači da cimet također ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Cimet ima prirodno sladak okus i izvrstan je za dodavanje zobenoj kaši ili jutarnjoj kavi.

Korijander

Sjemenke korijandera čest su dodatak curryjima i velik su dio ayurvedske medicine. Može pomoći kod smanjenja nadutosti trbuha i probavnih tegoba.

Sjemenke korijandera pokazale su značajno djelovanje u poticanju inzulina i povećanju regulacije šećera u krvi.

Ubacite ga u jela i tako ih uvrstite u prehranu, a dobar je trik umiješati ga u mlin za papar kako biste bez napora nastavili dodavati korijander u vaše obroke.

Ginseng

Ova biljka naširoko je korištena, a originalno potječe iz Azije.

Možda ste već čuli da je ginseng koristan za pamćenje i fokus, ali ova biljčica nudi puno više, kao što je i učinkovitost protiv žudnje za šećerom.

Mnogima nije najukusnija biljka, pa je najlakši način da ga unesete u prehranu kuhanjem čaja, a možete ga dodati malo u svoj smoothie ili sok.

Kurkuma

Još jedna biljka koja se cijeni u ayurvedskoj medicini je kurkuma, a naziva se još i zlatnim začinom.

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, koristi se za brojne dobrobiti, među kojima je i snižavanje razine šećera u krvi.

Dodajte kurkumu curryjima, juhama i umacima i ne zaboravite dodati crni papar za bolju apsorpciju.

Piskavica

Piskavica se također naširoko koristi u curryjima, kao i u kuhinjama srednjeg istoka, ali i u drugim dijelovima Azije.

Liječnici ayurvedske i kineske tradicionalne medicine koriste ga kao pomoć za razne tegobe i bolesti, a na ovom popisu je zbog svoje moći zaustavljanja žudnje za šećerom.

Đumbir

Đumbir je kroz stoljeća postao omiljen začin u kuhinjama diljem svijeta.

Korijen đumbira prepun je zdravstvenih dobrobiti, a zbog svoje protuupalne prirode, koristi se za poboljšanje zdravlja kostiju i zglobova, smanjenje jutarnje mučnine, ublažavanje nadutosti, pa čak i ublažavanje menstrualnih bolova.

Za one koji imaju pojačanu želju za šećerom, savjetuje se ubaciti više đumbira u prehranu jer se pokazao veoma učinkovitim u tom pogledu.

Ako svoju jutarnju vodu pijete s limunovim sokom, pokušajte je umjesto toga zamijeniti đumbirom i vidite što vaše tijelo najviše voli, prenosi Novi list.

Hrvatska
Zanimljivosti