OPSKRBA ZAGREPČANA PLINOM

VIDEO / Lovrić: Je li se gradonačelnik Tomašević pogubio? Zna li on što radi?

Ispred Gradske plinare stranka Plavi grad održala je konferenciju za novinare na temu opskrbe Zagrepčana plinom. O aktualnoj temi govorio je Ivica Lovrić.
Zagreb: Konferencija za medije stranke Plavi grad o opskrbi Zagrepčana plinom Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjetimo, Gradska plinara Zagreb-Opskrba izgubila je uslugu opskrbe plinom na području Zagreba. Novi opskrbljivač od listopada bit će Međimurje plin. Sad GPZ Opskrba poziva kućanstva na svom području da potpišu s njima ugovore za tržišni model opskrbe. Kažu da će plin nuditi po cijeni koja je niža u odnosu na onu koju određuje HERA u javnoj usluzi “zbog povoljnije cijene plina na međunarodnom tržištu u odnosu na cijene u svibnju“.

Predsjednik Plavog grada i skupštinski zastupnik Ivica Lovrić kaže da se radi o još jednom pokušaju obmane i manipulacije od strane gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Podsjetio je da je Tomašević u svibnju dajući iznimno visoku ponuda na natječaj HERE, izgubio javni natječaj za opskrbu Zagrepčana plinom nakon što je to GPZ Opskrba radila 162 godine.

Smatra kako sad Tomašević svoj loš potez pokušava jednim dosta nerazumnim i netransparentnim ponašanjem, obmanjujući građane popeglati pozivajući ih da potpišu ugovor s GPZ Opskrba obećavajući im jeftiniji plin od javnog ponuđača Međimurje plina. 

– Ono što je važno reći da Tomašević ni u jednom trenutku ne govori koja će to biti cijena plina? Da li je osigurao dovoljne količine plina? Da li će ta cijena trajati cijelu ogrjevnu sezonu godinu dana koja će navodno biti niža ili će to trajati možda mjesec ili dva dana, pa će nakon toga on Zagrepčanima poskupjeti plin. Znači niz je nejasnih situacija, upozorava gradski zastupnik.

Smatra kako Tomašević u maniri jednog trgovačkog marketinga igra na emocije Zagrepčana koji su vezani za gradsku plinaru pokušava reći, “potpišite ugovor s nama, mi obećavamo da ćemo biti jeftiniji, ali trenutno to ničim niti jamčimo niti dokazujemo”.

Smatra kako mu građani nakon brojnih prevara ne mogu vjerovati da će plaćati nižu cijenu plina.

– Nameće se pitanje je li se gradonačelnik Tomašević pogubio? Zna li on što radi? On nas je uvjeravao prije dva mjeseca da ta najviša cijena koju je on ponudio za opskrbu plinom Zagrepčanima je jedina moguća, da je jedino ta cijena koju Gradska plinara Zagreb može ponuditi i po kojem može biti rentabilna, onda je čak i pokrenuo sudski postupak, braneći tu najvišu cijenu i sad odjednom šalje letke Zagrepčanima i kaže, ne, ne, mi ćemo vama isporučivati plin po puno nižoj cijeni, podsjeća Lovrić i postavlja pitanje:  – Zbog čega tu puno nižu cijenu nije ponudio i na natječaju?

– Ili je lagao tada, pa kad je tvrdio da ne može ponuditi nižu cijenu ili laže sada kada tvrdi nakon dva mjeseca da može ponuditi nižu cijenu ili se on jednostavno pogubio, jer upravljati ovakvim radom još k tomu Holdingom, pa i plinskim biznisom je nešto što očito Tomašević ne može, zaključuje Lovrić.

Apelirao je građane da budu na oprezu.

–  Mi volimo i pokušat ćemo sačuvati Gradsku plinaru Zagreb u godinama koje su pred nama, ali ne na način da Tomaševićeve promašaje plaćaju građani. Ona se mora spašavati na transparentan i jasan način da se točno kaže koliko to spašavanje košta i tko će to platiti, kaže gradski zastupnik.

Pozvao je gradonačelnika Tomaševića da objavi koja je to niža cijena po kojoj će Zagrepčanima isporučivati plin i koliko dugo će to trajati.

– Ako to jasno i žurno gradonačelnik ne objavi nije očekivati od građana da potpisuju ugovor s Gradskom plinarom Zagreb i time riskiraju da budu debelo prevareni i da u sezoni ostanu bez opskrbe, odnosno da taj plin bude znatno skuplji nego što će biti kod Međimurje plina, zaključio je Lovrić.

Grad Zagreb
Politika