NEMA RAZLOGA ZA BRIGU

Samo danas na Pelješcu čak 15 potresa. Seizmolog objasnio što se događa

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su više potresa tijekom današnjeg dana na Pelješcu, a nekoliko ih je bilo magnitude jače od tri prema Richteru. Iako ih se objavilo ukupno pet, zapravo ih je bilo više
Zagreb: Seizmolog Tomislav Fiket Goran Stanzl/PIXSELL

Seizmolog Tomislav Fiket objasnio je detaljnije o čemu se točno radi.

– Potresi se znaju događati u serijama i to nije ništa novo. Imali smo sličnu situaciju na Krku prije godinu dana i razloga za brigu nema, ova pojava je uobičajena, kazao je.

Ali, dok on kao seizmolog gleda na to drugačije, javnost je ipak zabrinuta kad osjeti potres ili sazna da se dogodio u njihovoj blizini. Posebno ako je riječ o njih pet.

– Objavili smo ih pet, ali bilo ih je tijekom današnjeg dana oko 15, istaknuo je Fiket za N1info.hr pa nastavio:  – Malo je nezgodno jer smo ih imali pet iznad magnitude tri. Njih smo objavili, ali ove manje nismo iako su ih u teoriji građani mogli osjetiti. To je uobičajeno, posebno kad ih se dogodi nekoliko manjih u kraćem vremenskom intervalu. Naravno, nije moguće reći je li to najava većih ili što se specifično događa u unutrašnjosti Zemlje.

Zašto to još nije moguće reći?

– Znanost nije dovoljno napredovala. Još uvijek ne “vidimo” što se događa na više od 15 ili 20 kilometara ispod površine. Zato ne možemo ni predviđati kad bi moglo doći do potresa ili kakvog će biti intenziteta. Japanci su nešto bolji po tom pitanju pa mogu otprilike najaviti snažne potrese magnitude osam ili više, no ni oni ne znaju kad i točno gdje bi moglo doći do njih.

Aktualno
Hrvatska