Vrijeme danas

Pretežno sunčano i vruće, temperature idu do 37 stupnjeva

Sunčano i vruće te vrlo vruće i u središnjoj Hrvatskoj. Temperature idu i do 37 stupnjeva
Toplinski val stigao u Hrvatsku, očekuju se temperature i do 38 stupnjeva Slavko Midzor/PIXSELL

Temperatura će od najnižih jutarnjih 18 do 21 °C danju porasti do vrijednosti između 34 i 37 °C. Popodne ponegdje može biti umjerenog razvoja oblaka, rijetko uz mogućnost i za pljusak, i to ponajprije u Posavini i na Banovini.

Za Zagrebačku regiju DHMZ je zbog visokih temperatura izdao narančasto upozorenje.

Screenshot/DHMZ

Do petka na kopnu podjednako vruće kao početkom tjedna. Pritom pretežno sunčano, ali manje stabilno pa neće biti iznenađenje ako u poslijepodnevnim i večernjim satima bude mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, nažalost, moguće i izraženijih, posebice u srijedu. Vrućina uz nastavak toplinskog vala i na Jadranu, gdje temperatura tijekom noći uglavnom neće biti niža od 25 °C, piše HRT.

Zbog dugotrajnog razdoblja s visokim temperaturama zraka biometeorološke prilike će posvuda biti nepovoljne. Mnogi se mogu žaliti na umor, manjak energije i koncentracije te slabost i vrtoglavicu, a pojačane tegobe mogu osjećati i kronični bolesnici s kardiovaskularnim poteškoćama. Savjetuje se lagana prehrana, dovoljno tekućine i obavezna zaštita od UV zračenja, kao i izbjegavanje težih fizičkih aktivnosti i duljeg boravka na otvorenom u toplijem dijelu dana.

Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Kako se zaštiti za vrijeme trajanja velikih vrućina pročitajte OVDJE.

Hrvatska
Vremenska prognoza