HRSKAVO

Zaboravite na brašno, evo što kuhari koriste za pohanje ribe

Gustin omogućava zlatno-smeđu boju i smanjuje apsorpciju ulja, čineći jelo zdravijim i manje masnim
food-5883821_1920 Ilustracija/Pixabay

Kuhari sve češće koriste gustin umjesto brašna za pohanje jer gustin stvara tanji i hrskaviji sloj koji bolje zadržava vlagu ribe i sprječava da upije previše ulja.

Gustin omogućava zlatno-smeđu boju i smanjuje apsorpciju ulja, čineći jelo zdravijim i manje masnim.

Također, gustin je bez glutena, što ga čini izvrsnim izborom za osobe s intolerancijom na gluten ili one koji preferiraju lakša jela.

Korištenjem gustina, kuhari stvaraju inovativna jela koja su privlačna gurmanima i onima koji traže zdravije opcije.

Sastojci:

  • 1 kg ribe po izboru
  • 200 g gustina
  • 3 žličice soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • drugi začini po izboru
  • ulje za prženje

Priprema:

Ribu izrežite na komade, posolite i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje napraviti dan ranije, ali može se i nekoliko sati prije prženja.

Gustin stavite u zdjelu, dodajte jednu žličicu soli, papar, češnjak i ostale začine po izboru. Sve dobro spojite. Ulje ulijte u dublju posudu, dovoljno da riba može “plivati” u njoj, i dobro zagrijte.

Izvadite ribu iz hladnjaka, svaki dio dobro uvaljajte u smjesu od gustina, a zatim spuštajte u vruće ulje.

Ako je potrebno, okrenite ribu nekoliko puta da se ravnomjerno prži sa svih strana.

Prženu ribu poslužite uz krumpir ili neku drugu salatu koja se slaže s ovim specijalitetom, prenosi net.hr.

Gastro
Hrvatska