Problem u Huzjanovoj

Pobuna u zagrebačkom kvartu: Kao da živimo u septičkoj jami

Gušimo se u smradu i kupamo u fekalijama, a već dvije godine bezuspješno tražimo pomoć – tako su jučer na konferenciji za novinare situaciju u Huzjanovoj opisali predstavnici njezinih stanovnika i mjesne samouprave
Zagreb: Konferencija mjesog odbora Gornji Stenjevec zbog izlijevanja kanalizacije Marko Juric/PIXSELL

Problem je u tome što je rekonstrukcija kanalizacije u ulici na zapadu metropole prije nekoliko godina rezultirala sporom Grada s vlasnikom jedne od parcela pa je projekt izveden suprotno nacrtima.

Otpadne vode u dijelu Huzjanove zato nemaju kamo otjecati te se kanalizacija mora ispumpavati, a stanovnici upozoravaju da se to ne čini redovito.

– Sada se osjećamo kao da živimo u septičkoj jami, usred ljeta zbog smrada ne možemo ni otvoriti prozore. Borimo se s institucijama već dvije godine i tražimo pomoć odgovornih osoba, ali konkretna rješenja još nisu na vidiku – kazala je Martina Marinić Kadić. Situacija je eskalirala prije nekoliko tjedana, kada su fekalije nadrle u garaže i razlile se oko zgrade, a kamioni Vodoopskrbe i odvodnje obavili su hitno ispumpavanje. No intervencije su, napomenuli su, rijetke, a nesnosne vrućine pojačavaju smrad, prenosi Večernji list.

– Grad nije dovršio svoj dio posla, a mi se snalazimo s rješenjima koja smo sami ishodovali. Na naše konstantne upite nadležnim službama već dvije godine nema odgovora. Ovo je pitanje javnozdravstvene sigurnosti i zaštite okoliša, a od Grada tražimo da preuzme odgovornost i hitno riješi problem – rekla je Vlatka Pažin, predsjednica Mjesnog odbora Gornji Stenjevec. Napomenula je i da sudski postupak između Grada i vlasnika parcele može potrajati još godinama, a stanovnici nemaju vremena za čekanje. – Zato zahtijevamo brz odgovor i hitnu reakciju Grada, a ne vađenje na sudski spor – poručila je M. Marinić Kadić.

Aktualno
Grad Zagreb