Nakon hakerskog napada

Oglasili se s Rebra: Normalizirat ćemo rad u najkraćem roku

Iz bolnice su se oglasili priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti
U KBC Zagreb zabranjeni posjeti svima izuzev roditeljima čija djeca su smještena na odjelima Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon što je zastupnica Možemo! i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ivana Kekin u medijskom istupu prozvala KBC Zagreb da onkološki pacijenti već 10 dana, otkad se dogodio hakerski napad na tu instituciju, ne mogu primati radioterapiju, iz bolnice su se oglasili priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti;

-Na sam dan kibernetičkog napada na KBC Zagreb, niti jedan od pet linearnih akceleratora nije radio. Već naredni dan, 28.6.a nakon sigurnosnih provjera, s radom su započela dva uređaja. Preostala 3 su bila van funkcije zbog neophodne sigurnosne provjere do 10. 7. 2024. oko 13 sati.  Sve vrijeme hitna palijativna zračenja uredno su provedena na 2 funkcionalna uređaja, uz produljenje radnog vremena djelatnika do 23.30 sati.

Zbog navedenog smo bolesnicima koji su bili u tijeku zračenja kao i za one koji su bili pripremljeni za početak zračenja bili prisiljeni izraditi nove planove zračenja s čime smo započeli 10. 7. 2024., nakon 13 h.

Dana 11. kolovoza zračeno je prvih 10 bolesnika. Kako u periodu onesposobljenosti za rad čak 3 od ukupno 5 linearnih akceleratora nismo znali do kada će trajati navedeno stanje nismo mogli dodatno preuzimati nove bolesnike za planiranje zračenja.

U narednim danima uz značajne napore svih djelatnika Zavoda za planiranje i provođenje radioterapije (rad u 3 smjene i vikendom) normalizirat ćemo rad u najkraćem mogućem roku uz održanje kvalitete rada kao prije napada.

Nakon jučerašnjeg starta sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Oncor, danas se započelo sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Varian Halcyon. Danas poslije podne započinje zračenje bolesnika za koje se napravljen plan zračenja, navode u priopćenju iz KBC-a Zagreb, napisali su u priopćenju.

Pacijenti na KBC Zagreb od hakerskog napada ne mogu primiti radioterapiju

Aktualno
Grad Zagreb