Zagrebu treba prostor za izdvojeni smještaj covid pozitivnih korisnika domova

U Zagrebu bi se trebala pronaći ustanova u kojoj bi bile stacionirane covid pozitivne osobe iz domova za starije, zaključeno je na zajedničkoj tematskoj sjednici odbora za zdravstvo i socijalnu skrb zagrebačke Gradske skupštine
Zagreb: Pogled na vizure grada okupane suncem Borna Filić/PIXSELL

U Zagrebu bi se trebala pronaći ustanova u kojoj bi bile stacionirane covid pozitivne osobe iz domova za starije, zaključeno je na zajedničkoj tematskoj sjednici odbora za zdravstvo i socijalnu skrb zagrebačke Gradske skupštine.

-Trebala bi se naći jedna ustanova, odnosno prostor gdje bi bili stacionirani zaraženi, odnosno pozitivne osobe iz domova za starije osobe kako ne bi i dalje bile u domovima jer tamo šire zarazu i onemogućavaju normalan život ostalim korisnicima- istaknuo je predsjednik Odbora za socijalnu skrb, gradski zastupnik GLAS-a Stanko Kordić.

Napomenuo je da je taj zaključak dva skupštinska odbora na tematskoj sjednici o stanju u domovima za starije na području Zagreba u skladu s Protokolom donesenim na nacionalnoj razini. Taj Protokol predviđa, kaže Kordić, izdvojeno zbrinjavanje starijih osoba oboljelih u domovima i to baš zato da se ne bi opteretili sami domovi jer oni nisu ni predviđeni za to, a niti imaju kadrovske mogućnosti.

-Vidimo da smo ovaj prvi val preživjeli postupajući mimo Protokola jer su zaraženi ostali u domu, a ako ćemo se pridržavati Protokola onda u Zagrebu trebamo naći prostor i osigurati kadrove koji će se brinuti za pozitivne korisnike domova za starije jer bi nam se u protivnom mogla desiti katastrofa- smatra Kordić.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, gradski zastupnik SDP-a i epidemiolog Branko Kolarić rekao je da je jedan od razloga sazivanja tematske sjednice bilo rješavanje problema izolacije pozitivnih korisnika domova za starije kako bi se spriječilo širenje zaraze unutar doma.

-Dakle, to nisu ljudi teško bolesni nego su sa asimptomatskim i s blagim simptomima, ali su oni izvor zaraze za druge korisnike u domu. Zbog toga bi ih trebalo izmjestiti na neku drugu lokaciju, kako bi spriječili širenje zaraze- objasnio je Kolarić.

Siguran je, kaže, da Grad Zagreb ima uvjete za to.

-Čini mi se da će ići sljedeća preporuka i od Ministarstva zdravstva i od Ministarstva socijalne skrbi da se to u Zagrebu napravi- rekao je Kolarić i napomenuo da su neke županije to već napravile.

Jeleč: Zdravstveni je sustav već oslabljen i opterećen

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč s tim se nije složio jer smatra da je zdravstveni sustav već oslabljen i opterećen. Poručio je da se svi trebamo disciplinirati koliko je to god moguće i ne širiti epidemiju koja je dobila velike razmjere.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da od 11 gradskih domova koji djeluju na 17 lokacija, na pet lokacija imaju covid pozitivne korisnike.

-Ukupno se radi o 144 korisnika koji su covid pozitivni, njih 13 je na bolničkom liječenju, a 56 je asimptomatskih- rekla je Galić.

Istaknula je da, prema podacima koje imaju, još je 40 korisnika u privatnim domovima za starije covid pozitivno. Napomenula je da su do 19. listopada u gradskim domovima imali zaražena samo dva korisnika, a sada je situacija takva da imaju svu potrebnu medicinsku opremu, međutim, ukoliko će se situacija pogoršati i još veći broj korisnika domova zaraziti, tražit će dodatnu medicinsku opremu.

Rekla je da kolege iz zdravstva uskaču što se tiče obilaska korisnika domova za starije i brige o njima i za sada nemaju većih problema osim same činjenice da su pozitivni korisnici unutar domova, a prema potrebi, ukoliko se njihovo stanje pogorša ići će u KB Dubravu. Istaknula je da u ovom trenutku u 11 gradskih domova za starije nedostaje 88 medicinskih sestara, što je prilično veliki problem.

-Prema uputama koje imamo, trebaju se na lokalnoj razini iscrpiti sve moguće varijante i naći objekt gdje bi se Covid pozitivni korisnici domova za starije zbrinuli jer ukoliko toga nema, oni ostaju u svojim matičnim domovima. S obzirom da nismo još pronašli adekvatan objekt i da vlastitim snagama još uvijek možemo zbrinuti covid pozitivne, za sada su oni u domovima, a nadam se da ćemo u budućnosti iznaći rješenje i da će se cijela epidemiološka situacija poboljšati- poručila je Galić.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo