GASTRO: Salsa ili šalša, pitanje je sad?

2020-12-03-gastro-salsa

Šalša po dalmatinski ili umak od rajčica prema kontinentalnom iskazu, jedno je od fundamentalnih jela, praktički, u svim kuhinjama, od lokalnih, do nacionalnih, pa do globalnih. Poput mnogih biljaka u Europu je dospjela iz Latinske Amerike, točnije Perua, čak zna se točna godina, 1493, a iz te perspektive doista je čudno da ju antika nije poznavala. Možete li, primjerice, talijansku ili pak mediteransku kuhinju (kojoj i mi Hrvati pripadamo), danas uopće zamisliti bez poma, paradajiza, tomata? A Stari Grci i Rimljani ju nisu imali!

Botaničari je klasificiraju kao voće, dok ju proizvođači i trgovci hranom drže povrćem, a gastronomija prakticira ovo potonje svrstavanje. Dakle, u kuhinji je povrće, a na polju voće. Zbog svojih iznimnih nutricionističkih značajki (sadrži dosta C vitamina koji je važan za jačanje imuniteta i likopena koji ima antikancerogena svojstva), ali i mogućnosti industrijske obrade, rajčica je u svojim nebrojenim inačicama, od koncentrata u tubi, preko kečapa do posljednjih desetljeća jako popularne cherry rajčice, postala globalna namirnica.

Ljeto i rana jesen kad dozrijeva rajčica na našim prostorima, idealno je doba za pripravu šalše, zahvaljujući pelatima iz konzerve ili nekoj od nebrojenih inačica usitnjenih plodova u staklenkama, lako je pripravljamo tijekom cijele godine.

Sastojci:

2 žlice maslinova ulja
50 g luka
1 češanj češnjak
800 g pelata
1 žlica suhih začina
50 ml bijelog vina
1 žlica narezanog bosiljka

 

Način priprave:

Na maslinovu ulju popecite nasjeckani luk, dodajte protisnuti češnjak, usitnjene pelate i suhe začine. U začinima svaka salsa krije svoju tajnu. U načelu nezaobilazna je crvena začinska paprika, češnjak i origano, često se upotpunjuje stino nasjeckanim čilijem (ljuća varijanta) ili sitno nasjeckanom svježom paprikom. Zatim pirjajte na laganoj vatri dvadesetak minuta. Kuhajte podljevajući vinom i vodom do željene gustoće. Rajčica će sama po sebi dati jelu određenu razinu kiselosti, no slobodno se poigrajte i s par kapi limuna ili limete. Gotovu salsu pospite bosiljkom, ako ga nema i par listića peršina je u redu.

Ovako pripravljena salsa može se koristiti kao preljev za tjesteninu, njoke, dobra je i za složence s krumpirom. Dodajte li kukuruz i kuhani grah, biti će mexicana idealna za popularne takose.

Gastro
Hrvatska