GASTRO: Uštipci – hercegovački, sinjski ili lički, svejedno! Svi ih vole!
Voda plus brašno i sol na vrućem ulju – najkraći je recept za uštipak koji neki imenuju hercegovačkim, drugi sinjskim ili pak ličkim, ovisno o kraju iz kojeg potječe ona koji o njima govori. Uštipci su među najstarijim jelima u svim civilizacijama, a poznati su, praktički, od kad je čovjek počeo upotrebljavati žitarice i pripitomio vatru. Zato se s pravom kaže, koliko vrsta uštipaka toliko i naroda. Osnovnoj smjesi vode, soli i brašna dodaje se svašta, ovisno o podneblju, balkansko-mediteranski dodatak je rakija, što nije loša inovaciuja, jer smanjuje ulje nakon pečenja.
Sastojci: |
|
---|---|
2 kom | jaja |
1 žličica | čajna žlica soli |
1/2 kg | crnog brašna |
1,5 dl | vrhnja/jogurt |
1 dl | vode |
0,3 dl | rakije (loza) |
Način priprave:
Uštipci se obično pripremaju samo od brašna, soli, vode i loze. Moderno je doba donijelo navadu da se voda zamijeni kiselim vrhnjem, mlijekom ili jogurtom, pa su oni mekši. Prema izboru i navikama, odlučite sami. Po novome, također, idu i jaja u smjesu, ali nije imperativ, no onda dobivaju na nutricionističkoj vrijednosti i uz valjani dodatak, meso ili sir, mogu biti kompletan obrok.
Tajna uštipka je u brašnu – najbolje crno i rakiji. I , dakako, pečenju u dubokom ulju – kratko. Bez obzira na sve, prije posluživanja preporučljivo ih je ocjediti od ulja na papirnatoj salveti. Bit će bolji!
Kao i kod palačinki, ima ih koji ih vole bez ičega, no sjajno idu uz suhomesnate delicije, osobito pršut, uz svježi crveni luk. Neki ih vole s ajvarom ili nekim drugim namazom od povrća, ali i s inćunima, srdelama i dagnjama. Dobri su i sa raznim vrstama sira, osobito hrecegovačkog suhog punomasnog, žutog od kozijeg i kravljeg mlijeka, riječju sirom iz “mišine”.