Preminuo Mirko Bazić, još jedna Modra legenda

Preminuo legendarni trener Dinama Mirko Bazić koji je srušio Real Madrid
PXL_110902_198 Zeljko Hladika/PIXSELL

GNK Dinamo na svojim službenim stranicama objavio je tužnu vijest, kako je preminula je legenda kluba 82-godišnji Mirko Bazić koji je vodio Dinamo do nevjerojatne pobjede protiv Real Madrida pred 110 tisuća navijača.

Bazić je rođen 2. studenog 1938. u Malom Trojstvu kraj Bjelovara, a u Maksimir je došao već kao klinac. U mlađim uzrastima Dinama bio je najbolji strijelac momčadi i mladi reprezentativac Hrvatske, a u igračkoj karijeri nastupao je i za zagrebački Metalac, Nehaj iz Senja i Kozaru iz Bosanske Gradiške.

No, njegova igračka karijera ne može se usporediti s trenerskom. S juniorima Dinama je 1973. osvojio dvostruku krunu, a tri godine kasnije je s prvom momčadi ušao u finale Kupa, a već sljedeće je bio doprvak bivše države. Povijesna pobjeda protiv Reala datira iz 1974. godine, kada je Dinamo u Madridu slavio s 4:3 pred 110 tisuća ljudi.
Bazić je neko vrijeme proveo i na klupu mlade jugoslavenske reprezentacije s kojom je razmontirao Talijane (5-0) i Španjolce (4-1).

U više je navrata bio direktor Dinamove nogometne škole, a na toj poziciji je proveo ukupno 14 godina. Još je vodio Zagreb, Bjelovar, Borac iz Banja Luke, Radnik iz Velike Gorice u debitantskoj sezoni u 1. HNL, a velike uspjehe ostvario je i u Kanadi i Australiji. Na klupi Windsor Wheelsa je osvojio naslov prvaka Kanade što je do tad bio najveći uspjeh u povijesti kluba, dok je s Melbourne Knightsima osvojio naslov prvaka Australije kao i australski Kup.

Grad Zagreb
Hrvatska
Sport