GASTRO: Bruskete – jednostavna kombinacija doživljaja “parfema” češnjaka!
Povjesničari hrane potvrđuju da mediteranski narodi tisuće godina umaču kruh u začinjeno ulje. Tako je još u doba antike stvorena bruschetta, jelo dizajnirano da pokaže ulje nove sezone u vrijeme berbe maslina. Naziv potječe od bruscare, što u doslovnom prijevodu znači “peći na ugljenu”. Kombinacije, recepti, funkcija obroka i dodaci varirali su ovisno o vremenu i ukusu. No, nedvojbeno je da je češnjak je apsolutna konstanta ovog jela. Jer, tajna dobre bruskete je da se na prepečeni kruh češnjak utrlja, tako da udišete parfem svježeg češnjaka kao pozadinu maslinovog ulja, umjesto da ga jedete u sitno nasjeckanim komadićima. Razlika u u doživljaju je evidentna. Bruschetta, kakvu danas poznajemo, talijanska je kombinacija porijeklom iz regije Toskana. Riječ je o tradicionalnom predjelu s povrćem u rajčici u kojem danas uživa cijeli svijet u bezbroj inačica u spravljaju nadjeva.
Kruh s češnjakom u zamrznutom obliku pojavio se u doba globalizacije mediteranske, poglavito talijanske gastronomije u svijetu, osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ta industrijska varijanta sa sobom je donijela i dodatak maslaca čime takav se način pripreme uvelike razlikuje od izvornika.
Sastojci:
500 g | kruha (baguette) |
1 dl | djevičanskog maslinova ulja |
1 glavica | češnjaka |
250 g | pelata |
1 žličica | origana |
1 žličica | mješavine mediteranskih začina |
10 listića | svježeg bosiljka |
sol, papar |
Način priprave:
Kruh, nije nužno da bude baget, no bitno je da nakon pečenja, grilanja ili tostiranja ima dovoljno čvrstu strukturu da izdrži utrljavanje češnjaka, narežite na kriške te kratko propecite, ali nemojte prepeći. U još tople šnite utrljajte češnjak, stavite par kapi djevičanskog maslinova ulja, stavite nadjev i začine, te ponovno u pećnicu. Par minuta bit će dovoljno. Za prilog savršena je salata od rikule. Naravno, i u nju ide par kapi maslinova ulje, a po potrebi i limuna, odnosno aceto balsamica.