GASTRO: Provjerite zašto se baglesi nazivaju pecivom za “tili čas”!
Ako ste zaboravili ili vam se ne da do lokalne pekarnice pripravite sami vlastito bagles pecivo. Kad jednom probate, raditi ćete to i češće!
Bagels se često prelijeva sjemenkama pečenim na vanjskoj kori, a tradicionalne su sjeme maka i sezama. Neki mogu na površinu posuti sol, a postoje različite opcije poput cjelovitog zrna i raži.
Najraniji poznati spomen kuhanog, zatim pečenog kruha u obliku prstena može se naći u arapskoj kuharici iz 13. stoljeća, gdje se spominju kao ka’ak. Također, gastro tradicija ih povezuje s aškenazijskim Židovima iz 17. stoljeća u Europi, a prvi put se spominje 1610. godine u uredbama židovske zajednice u Krakovu u Poljskoj.
Osnovni dizajn valjka s rupom star je stotinama godina i ima i druge praktične prednosti, osim što omogućuje ravnomjernije kuhanje i pečenje tijesta. Naime, rupa se može koristiti za provlačenje niti ili tipli kroz skupine peciva, što omogućuje lakše rukovanje. Oblikovanje, ipak, prepustite vlastitoj mašti.
Sastojci: |
|
---|---|
1/2 kg | glatkog brašna |
250 g | svježeg posnog sira |
2 dcl | mlijeka |
1 dcl | biljnog ulja |
1 kom | prašak za pecivo |
1 žlica | soli |
Način priprave:
Izmiješati prašak za pecivo i sol s brašnom, dodati svježi sir, mlijeko i ulje. Promiješati kuhačom, a zatim električnom mješalicom brzo izraditi glatko tijesto. Potom, tijesto premjestiti na pobrašnjenu radnu plohu, oblikovati u valjak, podijeliti ga nožem na više dijelova te praviti manja peciva (štangice, pužiće, kifle, klipiće i sl.). Peciva staviti u namašćeni lim za pečenje, premazati ih mješavinom mlijeka i žumanjka pa peći 15-20 minuta, u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Od ovog tijesta mogu se raditi i piroške s klasičnim nadjevima (šunka, sir, kiselo vrhnje), zatim se mogu umotati hrenovke ili nadjenuti mljevenim mesom i gljivama.