GASTRO: Sataraš – najbolje od povrća, minimum kuhanja za makismum užitka!
Premda “vuče” na jug, Dalmaciju i ljeto, sataraš je jelo od povrća porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije Baranje. No, i to valja usvojiti tek uvjetno jer doista ne može biti nikakav posebnost hrvatske kuhinje spajanje rajčice i paprike kao temelja za polujušno jelo u koje stavljamo ostalo povrće po volji i izboru, a u nekim inačicama dodajemo i rižu ili jaja, pa čak i krompir, zbog povećanja hranjivosti, što je navada koja se održala još iz siromaških vremena. Jela poput sataraša mogu naći širom srednje i južne Europe i, uglavnom, funkcioniraju kao prilozi mesu. No u ljetne dane, satarš može biti glavno jelo, slično đuveču.
Sataraš je, dakle, toplo predjelo, prilog mesnom jelu ili samostalan obrok uz rižu ili krumpir. Kao i jelo ratatouille, sataraš je ukusan i hladan, nakon što se prožmu sastojci. Najčešće se priprema od crvenog luka, paprike i rajčica, a često se priprema i uz dodatak tikvica, patlidžana i mrkve. Od začina se dodaje sol,a po želji žličica šećera, papar i mravinac. Jelo se priprema u širokoj tavi kako bi tekućina brže isparila, a povrće zadržalo željenu čvrstoću.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | rajčice |
350 g | paprike |
3 kom | crvenog luka |
5 česena | češnjaka |
1 dl | maslinova ulja |
1 kom | tikvica |
1 žlica | šećera |
1 žlica | suhih mediteranskih začina |
sol, papar |
Način priprave:
Maknuti rajčici kožicu tehnikom kratkog kuhanja u vreloj vodi. Luk, paprike i ostalo povrće usitniti i kratko izdinstati na maslinovu ulju, dodati rajčicu i kuhati na srednjoj vatri desetak minuta. Pokopljeno, uz povremeno miješanje. Začine dodati pred kraj kuhanja i otvoreno, uz stalno miješanje reducirati prema potrebi. Vodite računa da satarš nije jušno jelo ili ćušpajz i da se jede vilicom.