GASTRO: Petkom riba – pečeni file oslića s prženim krumpirima i salatom
Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic, magarčić, mol, murluc, oslic, tovar, ugota.[1] Ima izduženo tijelo, s velikom glavom i velikim ustima. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Tijelo mu je prekriveno nježnim ljuskama. Boja mu varira, od dubine i područja gdje živi, a kreće se od nijanse svijetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenkaste na bokovima. Nakon hvatanja naglo sivi, a uslijed dužeg stajanja izblijedi. Unutrašnjost usta mu je crna. Najveća zabilježena veličina mu je 140 cm i 15 kg u Atlantiku, a oko 10 kg kod nas. Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina, a spolnu zrelost dobiva u četvrtoj ili petoj godini života. Meso je bijelo, izvrsna okusa, mekano i sočno, lako probavljivo, te se stoga preporuča u ishrani bolesnika. U prodaji se može naći svjež (cijeli), filetiran i paniran.
Živi u dubljem moru, na dubinama od 30-1075 m, premda ga se najčešće nalazi na dubinama između 70 i 370 m. Stanište mu je istočni Atlantik od Islanda i Norveške do Mauretanije, te po cijelom Mediteranu, uključujući Jadran.
Sastojci (normativ za 2 osobe): |
|
---|---|
500 g | fileta oslića |
500 g | krumpira |
100 g | rikule |
1 kom | crveni luk |
1 kom | grančica ružmarina |
1 žlica | mješavine začina |
1 dl | djevičanskog maslinova ulja |
0,6 dl | octa (aceto balsamico) |
1 kom | limun |
sol, papar |
Način priprave:
Prvo pripremite krumpir. Ogulite ga, narežite komadiće ili kolute. Kada ste ih narezali krumpire treba začiniti. Učinite toi sa soli, paprom i ružmarina te pospite po krumpirima, dodajte i par kapi maslinovog ulja te sve dobro promiješajte. Pripremite posudu za pečenje u koju ćete prvo staviti krumpire i nakon toga filete oslića. Dodat ćete malo soli i papra te maslinovog ulja. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite između 30 i 40 minuta. Kada je gotovo poslužite jelo uz omiljenu salatu.