OTVORENA IZLOŽBA “BOJE POSAVINE”: Prirodne ljepote Rugvice, rijeka Sava, ljudi i običaji kao izvori umjetničkog nadahnuća

U prostoru OŠ Rugvica izlaže petnaest autora, a djela su nastala na 3. likovnoj koloniji uspješno organiziranoj u srpnju u sklopu tradicionalne manifestacije Spust rijekom Savom
DSC_3976

U suradnji Općine Rugvica i Likovne udruge Dugo Selo priređena je izložba slika pod nazivom „Boje Posavine“. U prostoru OŠ Rugvica izlaže petnaest autora, a djela su nastala na 3. likovnoj koloniji uspješno organiziranoj u srpnju u sklopu tradicionalne manifestacije Spust rijekom Savom.

Dobrodošlicu okupljenima prigodom otvorenja zaželio je ravnatelj škole Robert Munđer istaknuvši kako su već tijekom dana slike izazvale pažnju kod učenika i nastavnika. Na gostoprimstvu i odličnoj suradnji s Općinom Rugvica zahvalila je predsjednica Likovne udruge Jadranka Bogdanović, dok je više o slikama govorila Ana-Marija Šprihal.

Rugvički krajolik, kojim dominira rijeka Sava, neiscrpan je izvor nadahnuća stoga i ovogodišnji postav donosi pregršt motiva, ponajviše realističnog prikaza. Većinom su to pejzaži, detalji iz prirode, animalistički motivi, tradicijska arhitektura te figuralne scene. Postav donosi optimizam i ljetnu vedrinu, opuštajući su i prikazi same rijeke.

O povezanosti čovjeka i njegova okruženja govore i likovi koji se ističu u bijelim tradicionalnim nošnjama, primjerice žena koje peru robu u rijeci – ti motivi postavu daju obilježje svojevrsnog etnografskog svjedočenja, podsjetnik su na nekadašnji način života, istaknula je Šprihal.

Događanja
Hrvatska
Općina
Rugvica
Zagrebačka županija