Sve više srednjoškolaca svjedočilo štetnim sadržajima i seksualnom uznemiravanju u online okruženju

Ovo je samo dio rezultata provedenog istraživanja pod nazivom DeShame Hrvatska
laptop žena

Više od 30 posto hrvatskih srednjoškolaca svjedočilo je kako njihovi vršnjaci potajno fotografiraju druge osobe u situacijama kada su gole, neprimjereno odjevene ili za vrijeme određene seksualne radnje i te fotografije dijele na internetu, upozorili su iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

– Jeste li znali da je više od 30 posto hrvatskih srednjoškolaca svjedočilo kako njihovi vršnjaci potajno fotografiraju druge osobe u situacijama kada su gole, neprimjereno odjevene ili za vrijeme određene seksualne radnje i te fotografije dijele na internetu?, postavljaju iz Centra pitanje hrvatskoj javnosti.

Ovo je, naglašavaju, samo dio rezultata provedenog istraživanja pod nazivom DeShame Hrvatska, prvog sustavnog međunarodnog istraživanja o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca te izloženosti štetnim sadržajima i seksualnom uznemiravanju u online okruženju. Hrvatska je, upozoravaju, četvrta zemlja nakon Danske, Mađarske i Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj se provelo ovo istraživanje, čiji je nositelj Centar za sigurniji Internet u suradnji sa srednjim školama na području cijele države. Pritom su iz Centra, u povodu obilježavanja međunarodnog Dana sigurnijeg Interneta, za sutra najavili službeno predstavljanje spomenutog DeShame Hrvatska istraživanja koje će se održati u zagrebačkom Hall of Game.

Također, Dan sigurnijeg Interneta obilježit će se cjelodnevnim programom koji sutra ujutro počinje online kvizom za djecu i mlade, slijedi konferencija za novinare s predstavljanjem preliminarnih rezultata istraživanja te panel “Za tipkovnicom ili konzolom budi pod kontrolom” s influencerima, uz predstavljanje projekta Influencer akademija. Program završava Webinarom za stručnjake “Uloga stručnjaka u području rizičnih ponašanja djece i mladih na Internetu”.

Iz Centra napominju kako slogan ovogodišnjeg međunarodnog Dana sigurnijeg Interneta, 8. veljače glasi “Zajedno za bolji Internet”, uz poziv svim akterima da djeluju zajedno i daju svoj doprinos u stvaranju boljeg Interneta za sve, a posebno za najmlađe korisnike. Upravo njih pozivaju da, sumnjaju li na nasilje na Internetu, nazovu 0800 606 606, besplatni i anonimni telefonski broj za pomoć i podršku u slučaju nasilja preko Interneta te nezakoniti sadržaj prijave putem csi.hr.

Hrvatska
Ostalo