Potpisan Sporazum o suradnji na razvoju urbane aglomeracije Zagreb

Sporazum sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem potpisalo je 10 gradonačelnika te 19 općinskih načelnika iz Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije
urbana aglomeracija (1) Grad Zagreb

Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja urbane aglomeracije Zagreb danas je sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem potpisalo 10 gradonačelnika te 19 općinskih načelnika iz Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Sporazum za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine potpisan je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Radi se o formalnome početku novog ciklusa aktivnosti u strateškom planiranju za područje zagrebačke urbane aglomeracije, koji je preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) do 2027., priopćio je Ured zagrebačkog gradonačelnika.

– U naših 30 gradova i općina što se prostiru u urbanoj aglomeraciji Zagreb živi četvrtina hrvatskog stanovništva, a Grad Zagreb, bez drugih sastavnica aglomeracije, ostvaruje više od trećine hrvatskog BDP-a. Siguran sam da smo današnjim potpisivanjem Sporazuma označili dobar početak još bolje suradnje na izradi strateškog dokumenta i u njegovoj provedbi, istaknuo je Tomašević.

Nositelj poslova izrade Strategije je Grad Zagreb, a njome bi se definirao smjer razvoja zagrebačke urbane aglomeracije i predložilo zajedničko djelovanja radi što jednostavnije provedbe projekata koji su zajednički svima na urbanom području.

Grad Zagreb, središte jedne od četiriju nacionalnih urbanih aglomeracija (UAZ), odlučio je da i u drugom ciklusu obuhvat urbanog područja ostaje nepromijenjen, što omogućuje okvir za usvajanje Strategije razvoja UAZ kao osnove za korištenje sredstava iz mehanizma ITU za razdoblje do 2027..

Planirano je financiranje projekata iz područja: Brownfield, kulturna i prirodna baština; Čisti/pametni gradski promet, energetska učinkovitost; Turistička, višenamjenska, poslovna, socijalna, zelena i infrastruktura predškolskog odgoja; Digitalizacija javne uprave, konkurentnost MSP i izrada teritorijalnih strategija s ukupnom nacionalnom alokacijom od 679 miljuna eura.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija