GRLIĆ RADMAN BEZ ZADRŠKE: Vladimir Putin je ratni zločinac

Poručio je i da bi Hrvatska "znala uzvratiti" na ostvarivanje ruskih prijetnji
gordan grlić radman Robert Anić/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je Vladimir Putin ratni zločinac, ponadao se da “ruski autokratski režim” neće biti duga vijeka i ustvrdio da bi Hrvatska “znala uzvratiti” na ostvarivanje ruskih prijetnji.

Hrvatski ministar vanjskih poslova kazao je u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskog radija da prijetnje ruskog veleposlanika u BiH Igora Karabuhova ne smatra realnim. Grlić Radman je ocijenio da je riječ o obliku zastrašivanja, ali “ne vjeruje da veleposlanik govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi”.

Podsjetimo, Karabuhov je prije neki dan upozorio da Moskva zadržava pravo reagirati na potencijalno članstvo BiH u NATO savezu i zapitao novinara: “Otkud vi znate da nemamo planove i protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske kao članice NATO-a?“.

U malo izglednom scenariju ostvarivanja prijetnji, Hrvatska “bi znala uzvratiti”  sa svojim saveznicima, naglasio je Radman.

– Prijetnja veleposlanika nije prijetnja samo Hrvatskoj, nego i cijelom EU-u i kad bi se realizirala aktivirala bi članak 5. NATO saveza u kojem stoji da napad na jednu članicu predstavlja napad na cijeli savez, kazao je.

– To bi bio povod za novu eskalaciju sukoba, što nikome nije u interesu i ja sam siguran da će se to izbjeći i pronaći načini pregovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Radman je rekao da je Putin “već počinio ratne zločine, ali se u ratu mora pregovarati”. Putin “neće imati izbora jer nije ostvario ono što je želio – pokoriti Ukrajinu”. Ministar je kazao kako je u Ukrajini još pet hrvatskih državljana, a svi oni koji su htjeli napustiti državu otišli su. U Hrvatsku je pak stiglo više od devet tisuća Ukrajinaca, a taj broj se stalno mijenja.

Hrvatska
Politika