100 godina od povratka Zrinskog i Frankopana u domovinu

Prigodom 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u zagrebačku katedralu, otvorena je izložba pod nazivom “Navik on živi ki zgine pošteno…”.

Izložba u Muzeju Svetog Ivana Zeline postavljena je u suradnji s Družbom Braća Hrvatskog Zmaja koja je prije jednog stoljeća pokrenula prijenos posmrtnih ostataka ovih hrvatskih velikana, a nizom fotografija prikazani su upravo trenutci ekshumacije, kao i njihov prijenos u domovinu te doček u Zagrebu.

Izložbu “Navik on živi ki zgine pošteno…” otvorio je predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

– Fascinantno je na fotografijama vidjeti 100.000 ljudi koji dočekuju posmrtne ostatke Zrinskog i Frankopana. Taj čin šalje jasnu poruku da kada tijelo umire ne umire i duh, a upravo taj hrvatski duh za slobodom trajao je od vremena njihova pogubljenja do današnjih dana, kada je ostvaren san o hrvatskoj slobodi, naglasio je Mikuljan.

U ime Družbe, prisutnima se obratio Anđel Miloš te okupljene pozvao na središnje obilježavanje jubileja, koje će se 30. travnja održati ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te u zagrebačkoj katedrali. Također, ovom je prigodom Miloš podijelio da je Družba u Hrvatskom saboru pokrenula inicijativu za amnestijom i rehabilitacijom Zrinskog i Frankopana, kako bi se s njihovih imena maknuo nazivnik veleizdajnika, urotnika i zločinaca.