Zvonimir Torskot predstavio model obnove Donjeg grada po uzoru na Beč

Prema Mostovom kandidatu za gradonačelnika Zagreba, nakon valorizacije i izmjene GUP-a, obnova bi se financirala izgradnjom dodatnih katova i garaža na zgradama

Tomislav Miletić/PIXSEL

Kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot predstavio je na godišnjicu zagrebačkog potresa model obnove Donjeg grada po uzoru na Beč koja bi se nakon valorizacije i izmjene GUP-a financirala izgradnjom dodatnih katova i garaža na zgradama.

Objasnio je da se prema odluci iz 2002. iz Fonda solidarnosti Europske unije može financirati sanacija samo do razine prije potresa, dok Zakon o obnovi nalaže ojačanje konstrukcije oštećenih objekata, posebice kod javnih ustanova kao što su škole i bolnice.

– U tom smislu kada bi išla cjelokupna obnova kako je zamišljena od strane vladajućih i Možemo to bi bilo neprovedivo jer ju se ne bi financiralo sredstvima Fonda, dok Zagreb nema novaca za obnovu grada, zaključio je Troskot.

Most stoga predlaže model obnove Donjeg grada po uzoru na Beč kako bi se u javnim ustanovama postavila ojačana konstrukcija ili će u protivnom kod sljedećeg potresa biti puno žrtava. Tim modelom omogućila bi se gradnja dodatnih katova i podrumskih garaža na zgradama koje nisu zaštićeno kulturno dobro, uz očuvanje tradicionalnog urbanističkog stila.

Gradnji bi prethodila jednogodišnja valorizacija objekata u suradnji s konzervatorima i urbanistima iz čega bi se vidjelo koje objekte bi se smjelo rušiti, a drugi korak bi bila izmjena GUP-a kroz koju bi se povećala vrijednost zgrade, što bi bio poziv investitorima da ulože novac. Time bi, kazao je Troskot, došlo do ekonomske koristi jer bi se na već postojeći urbanistički stil nadogradili dodatni katovi od čije bi se prodaje financirala obnova dok bi suvlasnici u obnovi participirali s minimalnim troškom obnove ili čak ne bi snosili troškove.

– Suvlasnici bi dobili poboljšanu i otporniju stanogradnju, a s novom konstrukcijom bi dobili veći prostor jer nova gradnja ima tanje zidove. Nove stanove bi kupovali novi stanari, ako bi došlo do rušenja suvlasnici bi participirali s minimalnim troškom ili ga ne bilo, kazao je Troskot.

Prije gradnje također bi uveli digitalnu mapu preko koje bi se točno vidjelo koje se objekte može rušiti radi izgradnje nove zgrade s dodatnim katovima.