ZNANSTVENICI PORUČUJU: Bolje vježbati nego smanjivati kalorije
Prema američkim znanstvenicima prevladavanje zdravstvenih problema povezanih s prekomjernom težinom više ovisi o napornom radu mišića i tjelovježbi nego o smanjenju kalorija.
Iako prekomjerna težina doprinosi dijabetesu i srčanim bolestima, žestoka dijeta nije odgovor na utrostručenu pretilost i porast s tim povezanih zdravstvenih problema u svijetu od sredine 1970-ih.
– Kad je riječ o vraćanju zdravlja i smanjenju rizika smrtnosti povezanog s viškom kilograma, čini se da je povećanje tjelesne aktivnosti i poboljšanje kondicije superiornije u odnosu na gubitak težine, rekli su istraživači u radu objavljenom u Cell Press.
– I uz višak kilograma može se biti u dobroj kondiciji, prema Glennu Gaesseru s Državnog sveučilišta Arizona.
– Zdrava tijela u dobroj kondiciji imaju razne oblike i veličine, rekao je, što bi moglo utješiti otprilike 2 milijarde ljudi u svijetu koji, kako se procjenjuje, pate od prekomjerne težine, od kojih je 600 milijuna Svjetska zdravstvena organizacija kategorizirala kao pretile.
Hodanje, vožnja biciklom ili trčanje korisniji su od smanjenja kalorija, jer je oscilacija težine odnosno “jo-jo dijeta”, u kojoj ljudi s prekomjernom težinom brzo skidaju i vraćaju kilograme “, također povezana s zdravstvenim problemima, uključujući gubitak mišićne mase, masnu bolest jetre i dijabetes”, prema autorima, i ne uzima u obzir nasljedne aspekte težine, metabolizma i oblika tijela.
– Tjelesna težina vrlo je nasljedno svojstvo, a gubitak težine povezan je sa značajnim metaboličkim promjenama koje na kraju onemogućuju održavanje nove manje težine, rekao je Siddhartha Angadi sa Sveučilišta Virginia.
Autori sugeriraju da je bolje trpjeti dugoročne bolove, znoj i zadihanost zbog trčanja nego se izlagati oštrim i kontraproduktivnim režimima redukcije prehrane.
Njihova teza o tome kako je višak kilogram spojiv s dobrom kondicijom uslijedila je nakon što je tim predvođen znanstvenicima s Harvardskog medicinskog fakulteta prošlog tjedna objavio da je pretilost u SAD-u uzrokovana više određenom prerađenom hranom nego prejedanjem.