ŽENE U VELIKOGORIČKOM SPORTU: Prvi je korak napravljen, upoznale ste se i vidjele što ste sve dobroga napravile za sport

Okrugli stol „Žene u velikogoričkom sportu" inicirao je tajnik Zajednice Darko Blažinčić, a njegovom pozivu odazvale su se gotovo sve žene koje djeluju u velikogoričkom klubovima; što natjecateljice, što trenerice, djelatnice u sportu ili pak osobe zadužene za medijsku vidljivost

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice po prvi puta u povijesti održan je okrugli stol na kojem su glavnu riječ vodile žene. Okrugli stol „Žene u velikogoričkom sportu” inicirao je tajnik Zajednice Darko Blažinčić, a njegovom pozivu odazvale su se gotovo sve žene koje djeluju u velikogoričkom klubovima; što natjecateljice, što trenerice, djelatnice u sportu ili pak osobe zadužene za medijsku vidljivost.

-Cilj okruglog stola bio je uvid u stanje ženskog sporta u Velikoj Gorici, sudjelovanje žena u natjecateljskom, trenerskom i upravljačkom dijelu sporta te prijedlozi za daljnju promociju i afirmaciju ženskog sporta u Velikoj Gorici. Prvi je korak napravljen, jer ste se upoznale i vidjele što ste sve dobroga napravile za velikogorički sport- istaknuo je Blažinčić, dok je predsjednik Goran Kovačić pozvao sve njih da se aktivnije uključe u rad Skupštine Zajednice, kako bi danas sutra mogle biti birane i u neka od tijela Zajednice.

-Tijekom 2023. planiramo brojne aktivnosti kojima ćemo dodatno raditi na promociji Nagrade za europski grad sporta za 2023. Naša je ideja da centralna manifestacija Europskog dana sporta bude u Velikoj Gorici- poručio je Kovačić.

Sudionice okruglog stola bile su; Diana Reščić Breko – predsjednica i trenerica u HOK Gorica, Martina Vugrinović – tajnica i trenerica u ŽRK Udarnik, Lada Rojc – FIFA instruktorica i koordinatorica ženskih ekipa u HNK Gorica, Vlatka Matić – predsjednica sinkro kluba Aquabetta, Mirjana Lučić – predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom, Una Sedmak – Streljačko društvo Plemenitaš, Antonela Pongračić – tehniko u Košarkaškom klubu Gorica, Larisa Trošić – voditeljica novih medija u HNK Gorica, Radmila Đuračić – predsjednica i trenerica u Cheerleading klubu „Vegasice“, Nina Vuković – atletičarka Maraton kluba Velika Gorica i sportašica Grada za 2022., Sara Brajković – trenerica u Plivačkom klubu Velika Gorica te Marija Uzelac – trenerica u Odbojkaškom klubu Velika Gorica.

Sve njih uvodno je pozdravila proslavljena hrvatska odbojkašica Marija Anzulović koja je između ostaloga istaknula kako je u Hrvatskoj samo 20 posto žena uključeno u sport, a uz to i medijska je vidljivost daleko slabije u odnosu na muške sportove, jer 2022. u elektroničkim medijima ta je vidljivost iznosila samo 6 posto.

Okrugli stol svojim je dolaskom podržao i Hrvoje Balen, direktor ureda HOO za programe sporta na lokalnoj razini koji je pozdravio aktivnost i napomenuo je kako je pitanje uloga žena u sportu jedno od temeljnih opredjeljenja u našem sportu.