Ušteda nauštrb kvalitete

Zbog inflacije značajan pad kvalitete prehrambenih proizvoda

U Hrvatskoj je čak 76% građana primijetilo značajan pad kvalitete hrane i higijenskih proizvoda za istu ili višu cijenu
hrana

Nizozemska udruga za zaštitu potrošača objavila je istraživanje koje je pokazalo značajan pad kvalitete prehrambenih proizvoda zbog inflacije. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan kaže kako će njoj problemi inflacije, shrinkflacije i skimpflacije biti ključni tijekom saslušanja povjerenika.

– Nedavna studija Nizozemske agencije za zaštitu potrošača je pokazala kako je postotak ribe u ribljim štapićima Albert Heijn pao za 20 posto dok se cijena povećala za 40 posto, u ulju za kuhanje Bertolli se udio maslinovog ulja smanjio s 20 na sedam posto, a u juhi iz vrećice Jumbo Chicken udio piletine s 8,6 na 5,8 posto. Prema mom istraživanju, i u Hrvatskoj je čak 76% građana primijetilo značajan pad kvalitete hrane i higijenskih proizvoda za istu ili višu cijenu, kaže Biljana Borzan.

Smanjenje pakiranja proizvoda

Problem skimpflacije, odnosno uštede na račun kvalitete sastojaka jest što je prosječnom građaninu jako teško dokazati, a vrlo često nije niti označena na ambalaži. Građani Hrvatske, navodi se u priopćenju europarlamentarke, primijetili su i pad kvalitete usluga.

Prema Borzan, čak 66 posto smatra kako su prije za istu cijenu dobili primjerice bolji hotelski smještaj ili više sadržaja dok kupuju ulaznice.

– Problemi skimpflacije idu paralelno uz shrinkflaciju, odnosno smanjenje pakiranja proizvoda dok cijene ostaju iste. Čak 94,5 posto naših građana je primijetilo kako dobiju tanje čokolade, manje staklenke dječje hrane ili manju gramažu tjestenine za isti novac. Industrija ponovno želi uštedjeti preko leđa građana!, kaže Borzan.

Najavila je kako će tijekom saslušanja povjerenika za novu Europsku komisiju odgovori kako zaustaviti divljanje cijena, posebno divljanje cijena hrane u istočnoj EU biti uvjet za podršku njene političke grupe, prenosi N1.

Aktualno
Hrvatska