Znanost iza omiljenog napitka

Započnite dan pametnije: Kava bez dodataka produljuje život

Osobe koje piju kavu imaju tendenciju živjeti dulje, ali samo one koje u svoje piće dodaju vrlo malo ili nimalo šećera i zasićenih masnoća
kava

Pijete li crnu kavu, to bi vam moglo pomoći da živite dulje: prema novom istraživanju, pokazalo se da osobe koje piju kavu imaju tendenciju živjeti dulje – ali samo one koje u svoje piće dodaju vrlo malo ili nimalo šećera i zasićenih masnoća.

Ova ideja da kava smanjuje rizik od prerane smrti prisutna je već neko vrijeme. U ovom istraživanju tim predvođen znanstvenicima sa Sveučilišta Tufts u Sjedinjenim Državama želio je posebno ispitati utječe li ono što dodajete u kavu na taj učinak, prenosi N1.

– Malo je studija ispitivalo kako dodaci kavi mogu utjecati na povezanost konzumacije kave i rizika smrtnosti, a naše je istraživanje među prvima koje kvantificira koliko se zaslađivača i zasićenih masnoća dodaje, kaže epidemiologinja Bingjie Zhou sa Sveučilišta Tufts.

– Naši rezultati usklađeni su s Preporukama za prehranu Amerikanaca koje savjetuju ograničavanje unosa dodanog šećera i zasićenih masnoća.

Tim je analizirao podatke 46.332 odrasle osobe u SAD-u starije od 20 godina, prikupljene kroz državne zdravstvene ankete, tijekom prosječno 9 do 11 godina. U tom je razdoblju umrlo 7.074 ljudi – a te su smrti uspoređene s konzumacijom kave.

Manji rizik od smrti

Istraživači su otkrili da su osobe koje piju kavu imale značajno manji rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka, ali kada bi se u kavu dodavalo više od malo šećera i zasićenih masnoća (kao što ih ima u punomasnom mlijeku ili vrhnju), ta statistička značajnost bi nestala.

Općenito, pijenje crne kave ili kave s vrlo malo šećera i masnoća povezano je s 14-postotnim smanjenjem rizika od prerane smrti u odnosu na osobe koje uopće ne piju kavu. Najpovoljniji učinak primijećen je kod dvije do tri šalice dnevno.

Iako su istraživači uzeli u obzir varijable koje bi mogle utjecati na stope smrtnosti – uključujući razinu tjelesne aktivnosti, unos alkohola, dob, spol i razinu obrazovanja – studija ipak nije dovoljno temeljita da bi dokazala izravnu uzročnu vezu. Moguće je da još postoje nepoznati čimbenici koji utječu i na konzumaciju kave i na rizik smrtnosti.

Zdravstvene prednosti

Međutim, podaci pokazuju snažnu povezanost i u skladu su s prijašnjim istraživanjima o zdravstvenim prednostima kave. Ovo istraživanje sugerira da kofein ima ključnu ulogu u tim prednostima, budući da kod osoba koje su pile kavu bez kofeina nije zabilježena razlika u stopama smrtnosti, dok šećer, mlijeko i vrhnje mogu umanjiti pozitivne učinke.

– Zdravstvene prednosti kave mogle bi se pripisati njezinim bioaktivnim spojevima, ali naši rezultati ukazuju na to da dodavanje šećera i zasićenih masnoća može smanjiti koristi za smanjenje smrtnosti, kaže Fang Fang Zhang sa Sveučilišta Tufts.

Postoji još puno toga za istražiti

Ovdje još ima mnogo toga za istražiti, osobito kako različite komponente kave mogu štititi od prerane smrti. Vjerojatno postoji više čimbenika – uključujući i to kada tijekom dana pijete kavu, kako je pokazala studija objavljena početkom godine.

Ovo novo istraživanje posebno je korisno jer izolira učinak same kave od onoga što u nju dodajemo – što nije slučaj sa svim sličnim studijama, jer svaka često ima svoj specifični fokus.

– Kava je jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu, i s obzirom na to da gotovo polovica odraslih Amerikanaca navodi kako svakodnevno pije barem jednu šalicu, važno je znati što to može značiti za zdravlje, zaključuje Zhang.

Hrvatska
Život