Započela je sezona prehlade i gripe, evo kako ih pravilno liječiti
Prehlada je najčešća virusna bolest koja zahvaća gornje dišne puteve. Gripa joj je vrlo slična, ali su simptomi puno intenzivniji i dulje traju.
– Većina ljudi će borbu protiv prehlade i gripe započeti uzimanjem velikih doza vitamina C. Postoje kvalitetni dokazi da visoke doze vitamina C (jedan do dva grama dnevno) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome prehlade, rekla je nutricionistica Sandra Krstev Barać i upozorila na štetnost mega doza ovog vitamina.
– Posezanje za mega dozama većim od dva grama vitamina C dnevno može uzrokovati proljev, povraćanje i vrtoglavicu te se ne preporučuje. Manje poznati saveznici protiv prehlade i gripe su vitamini A i E te minerali cink, bakar i selen, dodala je nutricionistica, piše Bljesak.info.
Kiseli kupus pomaže kod simptoma gripe i prehlade
– Narodna medicina ima već popis prikladnih namirnica koje se uglavnom preporučuju za jačanje imuniteta, ali i kada je prehlada ili gripa već nastupila. Listu predvodi kiseli kupus koji, osim što jača imunitet, djeluje antiseptički na dišne organe. U prehrani oboljelih od prehlade i gripe važno mjesto zaslužuje i češnjak jer sadrži tvari koje pomažu kod upale grla i plućnih infekcija, fermentirani mliječni napitci jer pogoduju jačanju imunološkog sustava, a posebno se preporučuje hren: nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom, istaknula je.
Nutricionistica preporučuje i pileću juhu čije je blago ljekovito djelovanje u ublažavanju simptoma gripe potvrdila i moderna znanost, prenosi N1.
– Čajevi imaju važnu ulogu u liječenju prehlade i gripe. Smanjuju oticanje sluznice nosa i grla, sprječavaju dehidraciju i smiruju upalu. Međutim, nije svejedno koja se vrsta čaja koristi. Čajevi od kamilice, bazge, stolisnika i šipka najbolje djeluju protiv simptoma prehlade i gripe. Uz dodatak meda njihov će učinak u ublažavanju simptoma bolesti biti još bolji, rekla je Krstev Barać.