Gradska skupština Grada Zagreba

Zagrebačka oporba upozorila na nepravilnosti u Svetom Duhu, vlast opovrgava optužbe

Nešto iza 11 sati počeo je aktualac na sjednici zagrebačkoj Gradske skupštine, a prije toga, tijekom utvrđivanja dnevnog reda sazvano je više stanki
gradska skupština grada zagreba Slavko Midžor/PIXSELL

Na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine oporbeni zastupnici Ivica Lovrić (nezavisni) i Kristijan Jelić (Klub zastupnika HDZ-a i HSLS-a) upozorili su na nepravilnosti u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, no gradska vlast sve optužbe demantira.

Nešto iza 11 sati počeo je aktualac na sjednici zagrebačkoj Gradske skupštine, a prije toga, tijekom utvrđivanja dnevnog reda sazvano je više stanki.

Zastupnik MOST-a Trpimir Goluža stanke je tražio zbog problema s kapacitetom gradskih vrtića, na koji su jutros upozorili iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) svojim performansom ispred Gradske skupštine, gdje su ostavili tisuću dječjih papučica i cipelica, procjenjujući da će zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj bez vrtića sljedeće godine ostati nekoliko tisuća djece. Goluža kaže da će predložiti novu mjeru, a ta je, ističe “da se roditeljima da financijska kompenzacija za svako dijete koje neće uspjeti upisati u vrtić”. Najavio je da je njegov klub takav prijedlog uputiti u javnu raspravu.

Oporbeni zastupnici na aktualnom satu propitkivali su rad bolnice Sveti Duh, a nezavisni Ivica Lovrić ustvrdio je da pročelnica Gradskog ureda za unutarnju reviziju i kontrolu “u ladici” drži izvješće o nadzoru u toj bolnici. Lovrić je rekao kako unatoč tome što je gradski ured utvrdio da izvješće nije gotovo, ima saznanja da je ono gotovo i da je utvrdilo nepravilnosti pri zapošljavanju pomoćnika ravnateljice Svetog Duha Žarka Alfirevića. Dodao je da je kontrola završena krajem siječnja.

No, takve optužbe je odbacio gradonačelnik Tomislav Tomašević, istaknuvši da ono još nije završeno. Lovrića je optužio da postavlja pitanja o toj bolnici jer ga, vjerojatno u dogovoru s bivšim ravnateljem bolnice, smetaju promjene koje se događaju.

Zastupnik Jelić upozorio je na problem u Svetom Duhu, na koje su anonimnim pismom upozoreni neki mediji. U tom pismu se upozorava na navodni zastoj u kontroli i održavanju uređaja, poput respiratora i uređaja za hemodijalizu.

– Medijima je išlo pismo Upravnog vijeća koje demantira te neistine, istaknuo je Tomašević odbacivši te optužbe.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog novog Poslovnika Gradske skupštine kojim se, kako se navodi, želi uvesti reda u održavanje sjednica i skraćivanjem ukupnog vremena za pauze i ograničenjem broja replika.

Grad Zagreb
Izbor urednika
Politika