Zaboravite uvelu salatu: Uz ovaj trik ostaje svježa i do dva tjedna

Povrće je svakodnevni gost na našim stolovima, ali da bi ostalo svježe i hrskavo što dulje, ključno je da ga pravilno pohranimo. Mnogi ne znaju da i kupus i zelena salata imaju prirodnu zaštitnu koru, zbog čega mogu brže propasti ako ih jednostavno ostavimo u hladnjaku – bez ikakve pripreme.
Ako salatu čuvamo neopranu i nepokrivenu, može se brzo osušiti i uvenuti zbog velike količine vode koju sadrži. S druge strane, ako je ostavimo vlažnu i zbijenu, postoji velika vjerojatnost da postane sluzava ili čak pljesniva. Srećom, postoji jednostavan trik za produženje svježine koji ne oduzima više od nekoliko minuta, prenosi N1.
Oprati salatu
Prema riječima stručnjakinje za prehranu Laure Fuentes, sve što je potrebno jest oprati salatu i pravilno je spakirati – u plastičnu vrećicu s papirnatim ubrusom.
– Prilikom pranja salate, najbolje je koristiti mješavinu bijelog octa i vode. Nakon pranja, obavezno je dobro isperite, savjetuje Fuentes.
Iako možda djeluje neobično prati salatu unaprijed, njezini listovi često sadrže nečistoće i bakterije koje mogu ubrzati kvarenje.
Bijeli ocat
Bijeli ocat, koji često koristimo za preljeve, sadrži octenu kiselinu – prirodni sastojak s antimikrobnim svojstvima. Ona pomaže u eliminaciji štetnih bakterija i produžuje svježinu povrća.
Dovoljno je pomiješati ocat i vodu u omjeru 1:3 i u toj mješavini potopiti listove salate ili kupusa na tri minute. Nakon toga, dobro ih isperite kako biste uklonili okus octa, a zatim osušite na čistoj kuhinjskoj krpi.
Najvažniji korak je ukloniti svu vlagu prije nego što salatu spremite u hladnjak – jer upravo vlaga dovodi do njenog brzog propadanja. Za čuvanje salate najbolje je koristiti vrećicu sa zatvaračem ili posudu s poklopcem, uz papirnati ubrus koji će upiti višak vlage. Zahvaljujući ovom jednostavnom postupku, salata može ostati svježa čak do 10 ili 14 dana.