Više od četiri tisuće građana dobit će nacionalnu mirovinu u ožujku

Najviše korisnika naknade za starije osobe dolazi iz Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Osječko-baranjske županije, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje do veljače je zaprimio 7911 zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe, a u drugoj isplati 17. ožujka naknadu će primiti 4059 korisnika.

Među njima je 65 posto žena i 35 posto muškaraca, a za isplatu na bankovne račune osigurano je 3,1 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Od ukupno 7911 pristiglih zahtjeva njih 1184 je u obradi, jer ih nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja, i sl.). Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, iznosu prihoda po članu kućanstva i sl.

Najviše korisnika naknade za starije osobe dolazi iz Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Osječko-baranjske županije, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.