VINCEKOVO U VUKOMERIČKIM GORICAMA: Pajdaši se okupili u vinogradu obitelji Mikulčić i proslavi početak nove vinogradarske godine

Prošla je godina bila dobra, a vinogradari se nadaju kako će tako biti i ove zbog čega su trsek bogato darivali

Članovi Udruge vinogradara i vinara Grozd u suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom u vinogradu obitelji Mikulčić u Kostanjevcu proslavili su Vincekovo. Na taj dan vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave je u vodu te iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također je običaj da se na taj dan objesi i komad suhog mesa na trs da bi grozdovi izrasli veliki kao i taj komad mesa.

-Danas je prvi dan nove vinogradarske godine, a s obzirom na o da se svi mi volimo okupljati za stolom i uživati uz dobru kapljicu ovo je lijepa prilika da obilježimo taj dana kada sve to počinje, jer već sutra kreću u vinogradima prvi radovi- istaknuo je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj plemeniti Odrčić.

Između ostaloga Vincekovo označava i početak radova u vinogradu, a vinogradari mole Sv. Vinka za bolji urod o ovoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i od svega drugog što vinogradu može naštetiti.

-Mi vinogradari uvijek smo optimisti i nadamo se za svaku novu godinu da će biti bolja nego prethodna. Prošla je godina bila izuzetno dobra, imali smo rekordan urod, tako da se u podrumu tražila bačva više- poručio je domaćin Vincekova Vlado Mikulčić.

Pogledajte kako je bilo na proslavi Vincekova u Kostanjevcu.