VIDEO/FOTO: “153. čvrsto stoji i nikog se ne boji”, prošla je 31. godina od osnutak 153. brigade HV-a

Nakon polaganje vijenaca na Spomen-obilježju Golubica u Velikoj Gorici, obilježavanje obljetnice osnutka 153. brigade HV-a Velika Gorica nastavljeno je polaganjem vijenaca na Spomeniku poginulim pripadnicima 153. brigade HV-a Velika Gorica u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni, dok je središnji program obilježavanja održan u Spomen-parku 153. brigade HV-a u Velikoj Buni

Na današnji dan 1991. godine formirana je 10. TO gardijska brigada Velika Gorica, koja je bila prva oružana sila na ovim prostorima koja je spriječila prodor neprijatelja prema Zagrebu. U prosincu 1991. preimenovana je u 153. brigadu HV-a te je pod tim imenom djelovala do kraja rata i veličanstvenog povratka u Veliku Goricu 14. rujna 1995.

O ratnom putu 153. brigade govorio je predsjednik 153. brigade Ivan Zagorac, poručivši kako su ih granatirali sa svih strana, no nisu ih uspjeli slomiti.

-S ponosom se prisjećamo tih vremena i događanja iz 1991. godine, kojima promičemo vrijednosti Domovinskog rata, ali i čuvamo uspomenu na naše poginule branitelje- istaknu je Zagorac, koji je ponovio kako je priča o Domovinskom ratu 153. brigade, priča o hrabrosti, patnji i umiranju.

-To je priča o tome kako se voli domovina kada ste joj najpotrebniji. Te davne 1991. naši dojučerašnji susjedi srpske nacionalnosti stvorili su pakleni plan – prisvojiti veći dio našeg teritorija i izbrisati sve što je hrvatsko. Da bi sačuvali ono što je naše i vratili oteto, Hrvati i oni koji su Hrvatsku smatrali svojom domovinom počeli su pružati žestoki otpor.

U ime Zagrebačke županije obilježavanju je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec, koji je istaknuo kako je brigada dala veliki obol u Domovinskom ratu.

-Ovdje se s pijetetom prisjećamo onih hrvatskih junaka i vitezova koji su dali svoj život za Hrvatsku, njih je iz 153. brigade 72-oje. Njihova su imena zlatnim slovima su uklesana u slobodu Hrvatske- poručio je Kolarec, dok je Damir Trut ispred Ministarstva unutarnjih poslova istaknuo kako je Udruga pripadnika 153. brigade Udruga koja ima vidljive rezultate, a što pokazuje Spomen-park gdje je održan središnji program obilježavanja.

U ime Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja nazočnima se obratio i državni tajnik Špiro Janović, koji je kazao kako “153. čvrsto stoji i nikog se ne boji”.

-Ponekad se zanemaruju neke velike, hrabre i časne postrojbe poput 153. brigade, 9. brigade, 6. domobranske pukovnije – postrojbi koje su na svojim ramenima i trudu, krvi i muci svojih pripadnika iznijele vrlo veliki dio Domovinskog rata. Te su nam postrojbe omogućile upravo ovo što danas imamo- rekao je Janović.

Emotivan govor održao je velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je bio i u svojstvu izaslanika Hrvatskog sabora.

-Vi ste heroji ne samo našeg grada, nego i cijele Hrvatske. Zahvala svima vama koji ste dali i utkali se u ono najsvetije što mi danas uživamo, u onu tradiciju, budućnost i dostojanstvo koje danas prezentira ovaj Dom, koji je primjer kako bi svi mogli znati što je predstavljala 153. brigada- poručio je Ačkar, koji se i sam prisjetio tih dana 1991. godine, kada je ispraćao oca u Domovinski rat.

Već tradicionalno na obilježavanju je izvedena i himna 153. brigade koju je izveo Dražen Lučan Crta.