VIDEO/FOTO: “153. čvrsto stoji i nikog se ne boji”, prošla je 31. godina od osnutak 153. brigade HV-a

DSC_1920

Na današnji dan 1991. godine formirana je 10. TO gardijska brigada Velika Gorica, koja je bila prva oružana sila na ovim prostorima koja je spriječila prodor neprijatelja prema Zagrebu. U prosincu 1991. preimenovana je u 153. brigadu HV-a te je pod tim imenom djelovala do kraja rata i veličanstvenog povratka u Veliku Goricu 14. rujna 1995.

O ratnom putu 153. brigade govorio je predsjednik 153. brigade Ivan Zagorac, poručivši kako su ih granatirali sa svih strana, no nisu ih uspjeli slomiti.

-S ponosom se prisjećamo tih vremena i događanja iz 1991. godine, kojima promičemo vrijednosti Domovinskog rata, ali i čuvamo uspomenu na naše poginule branitelje- istaknu je Zagorac, koji je ponovio kako je priča o Domovinskom ratu 153. brigade, priča o hrabrosti, patnji i umiranju.

-To je priča o tome kako se voli domovina kada ste joj najpotrebniji. Te davne 1991. naši dojučerašnji susjedi srpske nacionalnosti stvorili su pakleni plan – prisvojiti veći dio našeg teritorija i izbrisati sve što je hrvatsko. Da bi sačuvali ono što je naše i vratili oteto, Hrvati i oni koji su Hrvatsku smatrali svojom domovinom počeli su pružati žestoki otpor.

U ime Zagrebačke županije obilježavanju je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec, koji je istaknuo kako je brigada dala veliki obol u Domovinskom ratu.

-Ovdje se s pijetetom prisjećamo onih hrvatskih junaka i vitezova koji su dali svoj život za Hrvatsku, njih je iz 153. brigade 72-oje. Njihova su imena zlatnim slovima su uklesana u slobodu Hrvatske- poručio je Kolarec, dok je Damir Trut ispred Ministarstva unutarnjih poslova istaknuo kako je Udruga pripadnika 153. brigade Udruga koja ima vidljive rezultate, a što pokazuje Spomen-park gdje je održan središnji program obilježavanja.

U ime Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja nazočnima se obratio i državni tajnik Špiro Janović, koji je kazao kako “153. čvrsto stoji i nikog se ne boji”.

-Ponekad se zanemaruju neke velike, hrabre i časne postrojbe poput 153. brigade, 9. brigade, 6. domobranske pukovnije – postrojbi koje su na svojim ramenima i trudu, krvi i muci svojih pripadnika iznijele vrlo veliki dio Domovinskog rata. Te su nam postrojbe omogućile upravo ovo što danas imamo- rekao je Janović.

Emotivan govor održao je velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je bio i u svojstvu izaslanika Hrvatskog sabora.

-Vi ste heroji ne samo našeg grada, nego i cijele Hrvatske. Zahvala svima vama koji ste dali i utkali se u ono najsvetije što mi danas uživamo, u onu tradiciju, budućnost i dostojanstvo koje danas prezentira ovaj Dom, koji je primjer kako bi svi mogli znati što je predstavljala 153. brigada- poručio je Ačkar, koji se i sam prisjetio tih dana 1991. godine, kada je ispraćao oca u Domovinski rat.

Već tradicionalno na obilježavanju je izvedena i himna 153. brigade koju je izveo Dražen Lučan Crta.

Događanja
Grad
Hrvatska
Velika Gorica
Zagrebačka županija