Velikogorička oporba pozvala gradsku vlast na odgovornost

Aktualnu političku i gospodarsku situaciju u gradu rezimirali su u četiri zaključka

Uz aktualni sat, 24. sjednicu Gradskog vijeća otvorila je žustra rasprava vezana uz aktualnu političku i gospodarsku situaciju u Velikoj Gorici. Riječ je o inicijativi jedne trećine vijećnika, a koju je uvodno obrazložio vijećnik Damir Šimunić.

– Ujedinila se kompletna oporba, od ljevice do desnice, kako bismo rekli ‘ne’ kriminalu, ‘ne’ pogodovanju. Pobunili smo se protiv takvog načina rada i netransparentnosti. Nismo ni sudci ni porotnici, ali sugrađane moramo upoznati sa situacijom u gradu. Grad je u ovome trenutku obezglavljen, poručio je Šimunić.

Prije svega, traže političku i moralnu odgovornost gradonačelnika kao nositelja izvršne vlasti za, kako tvrde, „štetu nanesenu Gradu i ugledu Grada očitovanu u lišavanju slobode gradonačelnika zbog sumnje u gospodarski kriminal i korupciju u provedbi projekta Aglomeracija, javna rasvjeta, reciklažno dvorište“. Potonje je, navode, narušilo dinamiku zadovoljavanja potreba građana te posljedično otvorilo mogućnost povećanog financijskog opterećenja istih. Odgovornost, smatra oporba, imaju i njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Krešimir Ačkar zbog čega su njih, također pozvali na ostavku.

Na ostavku su pozvali i predsjednika Gradskog vijeća Nevera Karasa, kao predstavnika zakonodavnog tijela Grada jer se o prisegu koja vezuje da će savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost, ogriješio svaki član koji je sudjelovao u donošenju odluka u inkriminiranim projektima, a imao je prethodna saznanja o nezakonitim radnjama. Time se, smatra predlagatelj, narušava ugled Gradskog vijeća te stječe dojama da je ono sudionik ranije spomenutih radnji.

Uz to pozivaju nadležna državna tijela na preispitivanje zakonitosti u provedbi drugih gradskih projekata koje je izvodio ili u njihovom izvođenju sudjelovao Elektrocentar Petek te poseban nadzor provedbe cijelog projekta Aglomeracije od strane nositelja posla, odnosno Hrvatskih voda.

Prijedlog je, naposljetku, podržalo devet vijećnika, dok se njih 16 izjasnilo protiv.

– Još uvijek ne znamo tko vodi Grad. Naši su zaključci naš zajednički stav i držat ćemo do njih i dalje, komentirao je nakon glasanja vijećnik Damir Slojšek.