Velika Gorica donijela novi set mjera pomoći gospodarstvenicima u borbi protiv koronavirusa

Novi set mjera svojim je glasom podržalo 24 vijećnika, a jedan je bio suzdržan

Godinu dana nakon prve zabilježene pojave koronavirusa u RH, većina odluka o nužnim epidemiološkim mjerama i dalje je na snazi, a njima je ponajviše pogođen sektor gospodarstva, naročito u segmentu ugostiteljstva i sportskih rekreativnih sadržaja.

Tim u svezi, kako bi spomenutima olakšao oporavak, Grad Velika Gorica na 25. sjednici Gradskog vijeća donio je novi set mjera koji je svojim glasom podržalo 24 vijećnika, a jedan je bio suzdržan.

Tako su do 31. prosinca gospodarstvenici kojima je privremeno bio obustavljen rad odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalne naknade i zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada te naknade za korištenje ugostiteljskih terasa.

Također, do 31. prosinca obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića (vinjaka, rakije i žestokih pića), prirodnih i specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, oslobađaju se plaćanja poreza po stopi od 3 posto, a pružena im je mogućnost i privremenog proširenja terasa.

– Gore navedena prava ostvaruju se podnošenjem pisanih zahtjeva prema nadležnim upravnim odjelima. Za provođenje ovih odluka nije potrebno osigurati dodatna sredstva u proračunu Grada Velike Gorice za 2021. godinu, zaključio je predlagatelj, v. d. gradonačelnika Krešimir Ačkar napomenuvši kako su u pripremi nove mjere usmjerene prema gospodarstvenicima koji se nisu u potpunosti zatvorili, ali im je značajno narušeno poslovanje.

Naposljetku, oporba je kritizirala donošenje ovih mjera kao zakašnjelih te kako ih je SDP predlagao prvi, prozvali su ih predizbornom kampanjom te upozorili kako će se provođenjem istih slabije puniti proračun zbog čega se morati odustati od projekta. Pozicija je, pak, poručila kako su mjere još jedan korak naprijed u borbi protiv pandemije, ukazuju da velikogorički gospodarstvenici nisu sami te da je, unatoč ograničenim mogućnostima, svaka pomoć dobrodošla.