Više od 122 milijuna eura

Velika Gorica dobila najveći proračun u povijesti grada. Ačkar poručio: Proračun je vrlo optimističan, ali realan

Proračun je, prema riječima gradonačelnika, utemeljen na rastu gospodarstva, plaća, investicijskim aktivnostima i doseljavanju građana
WhatsApp Slika 2023-12-01 u 14.53.18_a20de41c

Na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice primljeno je na znanje izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od siječnja do lipnja aktualne godine. Kako je istaknuo gradonačelnik Krešimir Ačkar, u prvih šest mjeseci Grad Velika Gorica nastavio je s dosad najopsežnijim programom poboljšanja prometne infrastrukture.

– Rezultati su vidljivi na svakom koraku. Odlučili smo se maksimalno posvetiti rješavanju komunalnih problema sugrađana, ne samo na užem području grada nego i u ruralnim područjima, kako bi adekvatno poboljšali kvalitetu života svih ljudi bez obzira gdje žive, rekao je Ačkar i napomenuo kako je u te svrhe povučeno više od osam milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a riječ je o povijesnom iznosu za asfaltiranje prometnica na ovom području.

U sklopu projekta „Velika Gorica Solarni grad – odbrojavanje“, čiji je cilj korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije u javnim zgradama, krenulo se u postavljanje prvih solarnih elektrana. Vrijednost projekta je veća od 654 tisuće eura, od čega su 533 tisuće eura bespovratna sredstva. Također, osigurana su sredstava za aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama te projekte ozelenjavanja gradskih i prigradskih područja koji predviđaju sadnju 500 novih stabala i nabavu cisterne za zalijevanje.

– Posebno želim istaknuti koliko smo brzo i kvalitetno riješili sva pitanja za dovođenje Nogometnog kampa u Veliku Goricu. Ovaj uspjeh u rješavanju dokumentacije govori samo o spremnosti našega grada da odgovori svim izazovima i realizira projekte koji daju doprinos ne samo gradu nego cijeloj Republici Hrvatskoj.

– Također je važan podatak da smo za svu djecu s navršenih godinu dana koja ispunjavaju osnovne uvjete, prebivalište i zaposlenost roditelja, osigurali mjesto u dječjim vrtićima. Iako je u planu upisa bilo predviđeno 521 mjesto, nakon postupka prijave osigurano je dodatnih devet mjesta što ukupno čini 530 novih mjesta, rekao je Ačkar i nadodao kako su za ovu predškolsku godinu povećani kapaciteti na 200 mjesta, a kroz naredne dvije godine taj se broj planira povećati na više od 400 mjesta.

U prvih šest mjeseci, zaključuje Ačkar, ispunili su niz predizbornih obećavanja, a među njima je izdvojio povećanje transparentnosti gradskih financija i produljenje rada gradske uprave do 17 sati.

U nastavku sjednice većinom glasova prihvaćen je prijedlog proračuna Grada Velike Gorice za 2024. s projekcijama za 2025. i 2026. godinu, a tomu je prethodilo usvajanje prijedloga I. izmjena i dopuna proračuna za 2023. godinu. Kako je obrazložila pročelnica Službe za financije Žaneta Štefančić, rebalansom se ukupni prihodi povećavaju za 6,4 milijuna eura i sada iznose 99,5 milijuna eura, dok se ukupni rashodi povećavaju za 1,4 milijuna eura i sada iznose 94,6 milijuna eura.

Nova godina u duhu kapitalnih projekata

Proračun Grada Velike Gorice za 2024. godinu predložen je u visini 122.076.290 eura, što je, prema riječima gradonačelnika Krešimira Ačkara, vrlo optimističan ali realan prijedlog koji je utemeljen na rastu gospodarstva, plaća, investicijskim aktivnostima i doseljavanju građana. Ujedno je i najveći proračun u povijesti Velike Gorice.

Ključne značajke proračuna za 2024. godinu, navodi Ačkar, izgradnja je kapitalnih projekata na području grada – nastavlja se izgradnja vrtića i povećanje vrtićkog kapaciteta; grade se dvije nove škole, prvi Centar za starije osobe, autobusni terminal i cestovna infrastruktura; podiže se sigurnost u prometu i grade novi nogostupi; dok su značajna sredstva izdvojena za male komunalne akcije u mjesnoj samoupravi.

– Nastavljamo sa stipendiranjem učenika i studenata, zadržavamo dosadašnju razinu socijalnih izdvajanja novorođenima, umirovljenicima i ostalima. Povećano je financiranje svih gradskih zajednica – vatrogascima, sportu i kulturi. Značajna su izdvajanja za projekte energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije i zaštitu okoliša. Od najvećih stavki u proračunu je ta da će od 1. rujna iduće godine roditelji biti oslobođeni plaćanja vrtića čime realiziramo predizborno obećanje o besplatnim vrtićima, nabrojao je Ačkar.

– Po prvi puta imamo situaciju gdje gradimo nove vrtiće, podižemo plaće i možemo omogućiti besplatne vrtiće što će gradski proračun koštati manje od dva milijuna eura, nadodao je gradonačelnik objasnivši kako će država po svakom djetetu koje pohađa institucionalnu ustanovu predškolskog odgoja dodijeliti 20 eura.

Uz besplatne vrtiće, Velika Gorica od sljedeće godine trebala bi dobiti besplatan lokalni prijevoz, posljedično i nove gradske linije kako bi se sva naselja povezala s centrom i željezničkom postajom te Poslovna zona Meridijan 16 s autobusnim kolodvorom i izravno sa željezničkim kolodvorom.

– Želimo sljedeće godine riješiti što više ulica, kako bi kroz naredne dvije do tri godine sve kritične točke u što većem obujmu doveli na razinu kakvu zaslužuju sugrađani, rekao je Ačkar i naveo kako je za gradnju nerazvrstanih cesta predviđeno 11,9 milijuna eura.

Među glavnim projektima Ačkar je naveo izgradnju dječjeg vrtića u Kolarevoj ulici, projektiranje i izgradnju dječjeg vrtića u Pokupskoj ulici, završetak izgradnje škole u Dubrancu te izgradnju škole u Kurilovcu s trodijelnom sportskom dvoranom za sve profesionalne dvoranske loptačke sportove, dok će se u Športsko-rekreativnoj zoni u Rakarju postaviti balon kako bi se smanjio pritisak na sportske dvorane.

Od ostalih stavki, treba istaknuti da se učeničke i studentske stipendije podebljavaju na 368 tisuća eura, povećavaju se iznosi subvencija troškova osoba s invaliditetom te osigurava prijevoz ženama oboljelim od malignih bolesti.

– Na današnjoj sjednici bit će i prijedlog nove odluke o lokalnim porezima kojim se ukida prirez u Velikoj Gorici. To me čini iznimno ponosnim jer će od 1. siječnja svim Velikogoričankama i Velikogoričanima biti veća plaća, kao i umirovljenicima, zaključio je Ačkar.

Događanja
Politika
Velika Gorica