Veleučilište Ivanić-Grad u četvrtak i petak domaćin Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa “Protetika, ortotika, robotika u fizioterapiji i zdravstvena njega”

Skup nudi tri izuzetno vrijedna pozvana predavanja uz 33 prijavljenih radova koji su prošli recenzentski postupak i koji su se našli u zborniku

Veleučilište Ivanić-Grad, u četvrtak i petak, 24. i 25. studenoga domaćin je Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa “Protetika, ortotika, robotika u fizioterapiji i zdravstvena njega”, koji će se održati u Ivanić-Gradu. Skup nudi tri izuzetno vrijedna pozvana predavanja uz 33 prijavljenih radova koji su prošli recenzentski postupak i koji su se našli u zborniku. Radovi obrađuju teme iz fizioterapije, sestrinstva i društveno-humanističkih znanosti.

-Što se tiče samih radova iz fizioterapije obrađene su teme novih pristupa fizioterapiji, a pisalo se o zanimljivim i inovativnim metodama koje se koriste u rehabilitaciji, kao što su upotreba robota, ortoza i proteza. Nadalje, pisalo se o utjecaju robotskih sustava na cijeli niz aspekata rehabilitacije, poput utjecaja na balans, funkciju ruke, donjih ekstremiteta te kvalitetu života bolesnika- rekao nam je Pročelnik Odjela za fizioterapiju Mark Tomaj.

Radovi u polju sestrinstva većinom su vezani uz pojavu pandemije SARS-CoV-2 virusom. Opisivani su učinci koje je pandemija imala na način rada i mentalno zdravlje medicinskih sestara i tehničara. Također, radovi se fokusiraju na unapređenje sestrinske skrbi u različitim područjima poput anesteziologije, neurologije, dermatologije, pulmologije te javno zdravstvo.

-Područje humanističkih znanosti obuhvatilo je razne teme pa su se tako autori fokusirali na bioetičke teme u sportu i rehabilitaciji te na terapiju biljem i biljnim pripravcima koja bi u najmanju ruku trebala biti komplementarna farmaceutskim pripravcima, a nikako tretirana kao alternativna i slično- otkriva nam Tomaj.

Između ostaloga skup donosi i dvije radionice; „Zvukoterapija i zvučna masaža po metodi Peter Hess“ pod vodstvom Silvije Tomić Bilan i Anje Bašak) te „Dinamička neuromuskularna stabilizacija kao prevencija bolova lumbalnog dijela kralježnice“ pod vodstvom Josipa Šubarića.

Partneri skupa su; Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača, Poliklinika Glavić, Poliklinika Sveta Nedelja, Opća Županijska bolnica Požega i Salvus, pokrovitelji su; Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska komora fizioterapeuta, Hrvatska komora medicinskih sestara i Grad Ivanić-Grad.