Ukidaju se upisi u pojedine programe: “Ovo je, blago rečeno, tužno i jadno!” poručuju ogorčeni nastavnici i ravnatelji

Neslaganje s prijedlogom Ministarstva iskazali su i zaposlenici škole u Svetom Ivanu Zelini

Rijetko viđeno javno negodovanje i poruke: “Ovo je, blago rečeno, tužno i jadno!” iskazuju nastavnici i ravnatelji pojedinih srednjih škola zbog prijedloga strukture upisa učenika kakav je pripremilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i uputilo u javnu raspravu, piše Jutarnji list.

Ministarstvo je ove godine odlučilo presjeći i odlukom o upisima u prve razrede srednjih škola ukinuti upis u pojedine programe, iako je u nekim slučajevima riječ o deficitarnim zanimanjima za koja poslodavci iskazuju interes, stipendiraju učenike, a potom ih i zapošljavaju. Potpuno neopravdano, tvrde iz zakinutih škola koje su već dobile suglasnost svojih osnivača (županija) za upis učenika u te programe.

Kako to izgleda na terenu? Riječka Drvodjeljska škola, primjerice, ostaje bez stolara, škola u Dalju bez razreda ekonomista, ona u Grubišnom Polju bez razreda opće gimnazije, kao i škola u Čazmi, dok škola u Slavonskom Brodu – ne dođe li do izmjene dokumenta – neće upisivati učenike u programe poljoprivrednog tehničara, šumarskog i ekološkog tehničara, a agrotehničarima je smanjena kvota. Riječ je o jednoj od prosperitetnijih strukovnih škola u državi, Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, koja posjeduje više od 50 hektara obradivih površina, oranica, voćnjaka, vinograda i plastenika, a za koju je – tvrde u školi – interes učenika, posebice iz ruralnih područja, velik.

Smjer šumarski tehničar koji je trebao po planu primiti 10 učenika, neće primiti nijednog, a riječ je, tvrdi Irena Čipraković, predsjednica stručnog vijeća šumarstva ove škole, o smjeru koji osigurava radni kadar za regionalni razvoj Slavonije.

Pojedinim školama ukida se upis učenika u deficitarne prodavače, primjerice u Slatini i Novom Marofu, a negoduju i u Vukovaru. Nije im jasno zašto u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nisu predloženi smjerovi – konobar, mesar, turističko-hotelijerski komercijalist, fitofarmaceut. Stefan Teofilović iz Srednje strukovne škole “Marko Babić” u Vukovaru pita u javnoj raspravi – krši li se ovim prijedlogom pravo na obrazovanje na jeziku i pismu nacionalne manjine?

Izričito neslaganje s prijedlogom Ministarstva iskazali su zaposlenici pojedinih škola iz Rijeke, Dalja, Grubišnog Polja, Čakovca, Slavonskog Broda, Valpova, Belog Manastira, Čazme, Bjelovara, Osijeka, Marofa, Slatine, Krka, Svetog Ivana Zeline, Opuzena, Matkovića, Bedekovčine, Vukovara, pa i jedna škola iz Zagreba, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.