U prvih 15 dana ove godine u prometnim nesrećama smrtno stradala četiri pješaka

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je tematska konferencija za medije na kojoj su voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Tihomir Svatoš podsjetili građane na prometnu kulturu i poštivanje prometnih propisa s ciljem smanjenja prometnih nesreća s ozlijeđenih i poginulih osoba.

Marija Goatti je podsjetila na prometne nesreće koje su se dogodile proteklih nekoliko dana u kojima su stradali pješaci starije životne dobi, a u kojima su sudjelovali teretni automobili. Također je podsjetila na razne akcije koje su u zadnjih nekoliko mjeseci intezivirane, a sve kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima su najčešće uzroci „četiri ubojice u prometu“ – alkohol, brzina, korištenje mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

-Prometna kultura svih sudionika u prometu smanjuje rizike koji dovode do prometnih nesreća – istaknula je na kraju voditeljica Marija Goatti.       

Voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa prezentirao je podatke koji govore da su u prvih 15 dana siječnja 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno stradala četiri pješaka od ukupno 20 naleta na pješake. Pješaci su najranjivija skupina u prometu, a pogotovo starije osobe i djeca, istaknuo je Svatoš.  

-Ovim putem želimo upozoriti pješake i vozače na preporučeno ponašanje u prometu – nesreće se događaju najčešće tijekom dana, najčešće vožnjom unatrag, a i na pješačkom prijelazu. Najbrojniji prekršaji pješaka događaju se na mjestima gdje je više prometnih traka i gdje pješaci prelaze cestu izvan pješačkog prijelaza. Upozoravamo pješake da koriste pješačke prijelaze i pothodnike, a tijekom noći da odjenu svjetliju odjeću ili reflektirajuće dijelove odjeće. Što se tiče vozača, trebaju smanjiti brzinu kako bi pravovremeno mogli stati na pješačkom prijelazu, a pogotovo u blizini škola i vrtića- kazao je Tihomir Svatoš.