Gastro tjedan uvertira Gastru Turopolja

U nedjelju uživajte u okusima i mirisima Turopolja

Omiljena manifestacija brojnih Velikogoričana, ali i onih koji dolaze iz susjednih gradova i županija, ove godine broji svoje 22. izdanje u organizaciji TZ Velike Gorice i Udruženja obrtnika
Velika Gorica: Brojni posjetitelji okupili se na 15. Gastro Turopolje ru?ku Davor Puklavec/PIXSELL

Velika Gorica i Turopolje već 22. godinu u listopadu žive u znaku gastronomije i vrhunskih okusa turopoljskih jela te svih delicija koje pripremaju vrijedni ugostitelji iz velikogoričkog kraja u sklopu manifestacije Gastro Turopolja. Omiljena manifestacija brojnih Velikogoričana, ali i onih koji dolaze iz susjednih gradova i županija, ove godine broji svoje 22. izdanje u organizaciji TZ Velike Gorice i Udruženja obrtnika.

Od 6. do 15. listopada posjetitelji mogu kušati raznolike i najfinije turopoljske specijalitete za vrijeme trajanja Gastro tjedna u velikogoričkim restoranima – najukusnijeg tjedna u godini. 12 restorana ovom prilikom nudi vrhunske specijalitete domaće i inozemne kuhinje, kao i slastice i fina vina po posebnim cijenama. Svatko od njih priprema ono po čemu su posebni i poznati: tradicionalna jela, morski specijaliteti, plate, burgeri, štrudle – na bogatom meniju svatko će moći pronaći nešto za sebe.

U petak 13. listopada od 17 do 19 sati Velikogoričanin Davor Šušković poznatiji kao kralj roštilja, iz BBY Hot Yarda održat će BBQ Masterclass u sklopu otvorenja najveće gastro manifestacije u gradu. Na meniju radionice naći će se Wagyu Brisket dimljen 12 sati, zatim Short Ribs, juneća rebra dimljena 7 sati, Txogitxu Ribeye Steakovi i steak iznenađenja.

U tjednu uoči Dječjeg Gastra i Nedjeljnog turopoljskog ručka, u Centru za posjetitelje održat će se i nekoliko zanimljivih predavanja koje smo pripremili u suradnji s Razvojnom agencijom GVG u sklopu Projekta CITIES2030. U četvrtak 12. listopada od 10 do 13 sati organiziran je Okrugli stol na kojem će predstavnici Ministarstva poljoprivrede prezentirati Nacionalni Plan sprječavanja i smanjenja otpada od hrane, a sudionici će imati priliku upoznati se s Dobrovoljnim sporazumom kojeg potpisuju dionici iz svih sektora zainteresirani za vlastiti doprinos ovom vrlo bitnom izazovu današnjeg vremena.

U petak 13. listopada od 11 do 14 sati u dvorani Centra za posjetitelje, govorit će se o stjecanju oznake kvalitete PLAVI CEKER – od hrvatskog polja do zagrebačkog stola, čije izlagače možete posjetiti za Gastro vikend te popričati o njihovim iskustvima s dobivenim certifikatom. U sklopu 2. festivala ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije, koji možete posjetiti 14. i 15. listopada na prostoru oko Muzeja Turopolja, moći ćete kupiti i degustirati ekološki certificirane proizvode, a svoje proizvode ponudit će i 10 nositelja oznake kvalitete „Plavi ceker“.

Tijekom oba dana vikenda ne propustite obići i štandove medara koji će u sklopu 11. velikogoričkih dana meda ponuditi pčelinje proizvode vrhunske kvalitete te CRAFT CORNER s prvom turopoljskom craft pivom.

-Sve ovo samo je uvertira u nikad bogatiji gastro vikend i vrhunac 22. Gastro Turopolja kada vas na prostoru oko Muzeja Turopolja očekuje Dječji Gastro i Nedjeljni turopoljski ručak. I ove godine najmlađi će moći uživati u programu Dječjeg Gastra koji stiže u subotu 14. listopada i donosi mnoštvo zabavnog programa za djecu i mlade- ističe direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice Maja Toth.

U nedjelju 15. listopada slijedi tradicionalni Nedjeljni turopoljski ručak kod Muzeja Turopolja.

-Lovačka društva pripremat će gulaš, brojne udruge pripremat će brudet, sarmu, turopoljsku svinju s ražnja, paprikaš…, a za onaj slatki dio tu su društva žena s ponudom domaćih kolača, štrukli, štrudli, pita, gibanica… Tu je i natjecanje u pripremi najbolje turopoljske kotlovine u kojem sudjeluje velik broj udruga i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijelog Turopolja. Čiji će se kotao najviše krčkati, čija će kotlovina biti najukusnija odabrat će stručni žiri- ispričala je direktorica goričke turističke Zajednice te navela kako će svoju ponudu predstaviti i domaći slastičari, vinari, a bogata ponuda proizvoda i tradicijskih suvenira, obrtnika i OPG-ova može se provjeriti u sklopu 5. Gospodarskog sajma.

Događanja
Velika Gorica